Evenimentul Zilei > Social > Mircea Dinescu, replică pentru Ana Blandiana în scandalul momentului
Mircea Dinescu, replică pentru Ana Blandiana în scandalul momentului

Mircea Dinescu, replică pentru Ana Blandiana în scandalul momentului

Mircea Dinescu îi dă replica lui Ana Blandiana după ce aceasta l-a „atacat” în noua sa carte și a povestit o întâmplare mai veche.

Ana Blandiana a publicat o carte în care lansează mai multe acuzații la adresa lui Mircea Dinescu. Este vorba despre un volum de amintiri cosmetizate și se numește „Soră lume”. În volum se vorbește despre viața din perioada comunistă.

În noua sa carte există două pagini în care îl atacă extrem de dur pe Mircea Dinescu.

El este cel care, în 22 decembrie 1989, fiind cu domiciliu forţat după apariţia unui interviu în ziarul „Liberation”, în care îl acuzase direct pe Nicolae Ceauşescu, anunţa la Televiziunea Română: „Am învins!

Ana Blandiana povesteşte cum s-a derulat un dejun diplomatic. Totul s-a petrecut în prezenţa ministrului de externe francez Roland Dumas. Au mai participat Doina Cornea şi Ion Caramitru.

Blandiana spune că, la întrebarea ministrului francez „dacă se ştie cine erau tinerii morţi la Intercontinental în zilele Revoluţiei, Mircea Dinescu ar fi răspuns batjocoritor.

Mircea Dinescu, replică pentru Ana Blandiana

Mircea Dinescu nu a rămas nepăsător atacurilor lansate de Ana Blandiana și i-a răspuns acesteia printr-un mesaj.

„Intitulîndu-și o carte post-decembristă „Proiecte de trecut”, Ana Blandiana și-a dat singură în vileag meteahna de care suferă. Căci, plutind pe aripile amneziei, continuă și astăzi să-și reșapeze trecutul. Bazîndu-se pe proiectul unei devastatoare iubiri de sine la care a lucrat cu osîrdie toată viața.

Ce blestem ispășește oare această doamnă bîntuită de demonul antropofagiei?! Al tatălui care, proaspăt întors din pușcăriile comuniste, a ars ca o torță în curtea bisericii, pe cînd își spăla hainele preoțești cu neofalină?! Sau blestemul poeziei despre tătucul Stalin, publicată la puțină vreme după acea tragedie în tentativa, reușită de altfel, de a-și spăla originea „nesănătoasă”, înrădăcinată în trecutul legionar al nefericitului său părinte?!

Interpretînd anapoda o comparație a subsemnatului între hitlerjugendii și decreței. Primii și-au adorat cu fanatism Conducătorul, iar cei din urmă, dimpotrivă, s-au revoltat. S-au revoltat contra celui ce i-a obligat să se nască, strigînd „Jos Ceaușescu!”.

Ana Blandiana ticluiește imaginea monstrului invidios pe gloria postumă a acelor copii, care i-ar face dincolo de mormînt o concurență neloială.

Adevărat îi că, acum cîțiva ani, întrebat dacă nu cumva mi-e frică de tînăra generație de scriitori, am afirmat cu modestie că pe mine mă înspăimîntă mai degrabă morții care vin puternic din urmă, Lucian Blaga, Arghezi, Bacovia și Ion Barbu, și care îmi par mai vii și mai periculoși decît noii pui de gostat ai literelor române”, a scris Mircea Dinescu pe Facebook.