"S-a analizat efectul după regulament şi ieşirea noastră din Parlament ar fi un dezastru. Regulamentele spun că parlamentele funcţionează cu numărul parlamentarilor existenţi. La start eram 471, acum suntem cu vreo şapte mai puţini pentru că unul a murit şi nu s-au făcut alegeri, alţii şi-au dat demisiile, în fine, suntem mai puţini. Acel număr este valabil, deci, dacă, teoretic, parlamentul scade până la 25 de oameni, rămân 25 de oameni în parlament şi instituţia funcţionează cu jumătate plus unu. Deci trebuie 13 oameni şi parlamentul funcţionează pentru că are majoritatea prezentă, nu are niciun rost să facă alegeri anticipate pe colegiile noastre, nu are niciun sens, pentru că ei ar controla în clipa aceea absolut totul", a declarat Diaconu, întrebat dacă USL îşi menţine decizia de a demisiona din Parlament.
Un parlament în 25 de oameni
Într-o astfel de situaţie apar tot felul de consecinţe aberante, printre care şi aceea că puterea va putea schimba Constituţia cu votul unui număr foarte mic de parlamentari, și-a avertizat Diaconu colegii de partid liberali, cei mai aprigi partizani ai demisiei în grup din legislativ.
"E absurd, aşa este legislaţia, iar noi am fi cei mai mari fraieri dacă ne-am da demisia. Însă vom face acelaşi lucru, pentru că a-ţi da demisia în bloc nu era şi nu este un scop, este un mijloc către alegeri anticipate. Ne interesează un singur lucru: alegeri anticipate, celelalte – demisia guvernului şi a preşedintelui – sunt adiacente, decurg din alegeri", a afirmat senatorul liberal.
Pierderea indemnizațiilor și mașinilor, pentru blocarea lucrărilor legislativului, de preferat
Diaconu afirmă că opoziţia caută soluţii pentru a bloca lucrările Parlamentului, care vor implica renunţarea la indemnizaţii şi alte facilităţi în cazul aleșilor USL.
"Vom reuşi, probabil, pentru că ne tot gândim, să găsim soluţia blocării lucrărilor parlamentului, rămânând însă acolo nu ca prezenţă fizică, ci ca şi scaune, ca să spun aşa. Noi vom fi acolo pentru ca ei să nu poată activa această chichiţă procedurală. Deci suntem în parlament, dar nu suntem fizic, şi atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: şi în comisii, şi în birourile permanente, şi în plen. Neputând lucra, după un interval pe care nu îl ştiu în clipa asta, probabil o să le iasă limba de-un cot, o să fie dezastru. Va fi un factor de presiune. Bineînţeles, probabil vom renunţa la indemnizaţii, la maşini, la lucruri de tipul ăsta, păstrând doar calitatea de membru", a mai spus Mircea Diaconu.
Băsescu, comparat cu Ceaușescu
În schimb, senatorul liberal are numai cuvinte dure la adresa prestației președintelui Traian Băsescu. Diaconu afirmă că acesta este un ratat care traversează în aceste zile o criză similară cu declinul lui Nicolae Ceauşescu.
"Situaţia istorică este evident diferită, dar nici la Ceauşescu şi nici la acesta eu nu pot să înţeleg cum nu pot găsi soluţii, ieşiri. Despre asta vorbesc, despre asemănarea dintre comportamentul acestor doi oameni în condiţii de criză. Se apropie de un zid şi el este atât de sigur că este unic, fantastic, irepetabil şi la 500 de ani se naşte unul ca el, în creierul lui aşa este, încât el va trece prin zidul ăla. Tare mi-e teamă că şi ăsta gîndeşte la fel, cred că de-aia şi plângea enervându-se, era atât de emoţionat în sensul în care . Mecanica asta mentală am observat-o de foarte multe ori în profesia mea la oameni care de mult timp sunt rataţi, dar niciodată nu se consideră vinovaţi, mereu sunt ceilalţi de vină şi nu ei. Domnul preşedinte este un ratat. De fapt, e puţin spus, e nociv, nu pricepe ce se întâmplă şi nu ştie să facă paşi înapoi", a mai spus liberalul.