Mircea Diaconu și avatarurile politicii: „Cred că am fost un caz școală, era la începutul epidemiei Kovesi"

Mebrii al PNL inaintea participarii, marti 18 februarie 2014, la sedinta Biroului Politic National (BPN) , la palatul parlamentului.

Invitat în emisiunea EVZ.TV. „Dosare de presă”, actorul și fostul europarlamentar Mircea Diaconu a povestit cele mai relevante episoade ale tumultoasei sale cariere politice. „Botezul" viitoarei sale cariere l-a constituit lupta cu ANI.

Invitatul jurnalistului Mirel Curea în studioul EVZ TV, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, renumitul actor Mircea Diaconu a rememorat începutul carierei sale ca politician, care s-a născut mai degrabă ca rezultat al unei lupte cu ANI.

„Nu trebuie să existe precedentul Diaconu"

„Era prin 2010, s-a lucrat puțin la legea ANI, s-au trezit că sunt în incompatibilitate, fiindcă avusesem o scurtă perioadă la Senat în 2008, timp în care jumătate din Senatul ăla din care eram eu asfalta România. În 2014, când se judeca, la vârf am avut 9 procese pe dreptul de a candida la alegerile parlamentare. Eu voiam să se judece cazul meu și vroiam neapărat să candidez.

Avocatele ANI au început să strige în sală la doamnele judecătoare: Atenție, noi facem MCV-ul, nu trebuie să existe precedentul Diaconu". Eu ce am făcut? Am încredere în justiție, dar nu ai altă soluție decât să ai încredere și răbdare. Mulțumesc lui Dumnezeu, e o experiență care m-a întărit, m-am ales și cu sechele. Mi-au anchetat jumătate din teatru, -ce vină aveau oamenii ăia?- ca să mă compromită public. Am fost trimis în judecată, dar nu au putut să rețină niciun prejudiciu. E istorie aici, am traversat niște timpuri... "

„Sunt om de pe aici. Dar pe cuvântul meu că nu am furat nimic pe lumea asta"

Artistul a vorbit apoi și despre arhetipul de politician pe care consideră că l-a reprezentat pentru oameni, rememorând mai multe episoade din viața sa legate de politică și justiție. „Am fost precedentul Diaconu, am stat cu buletinul în mână și m-am rugat la Dumnezeu, am avut și un avocat foarte bun, corect. Nu pretind că sunt venit din ceruri, de niciun fel. Sunt om de pe aici. Dar pe cuvântul meu că nu am furat nimic pe lumea asta. Nimic pe lumea asta!  (...)"

„Relația spaimei o ai cu altcineva, nu cu oamenii"

„Vedeți, eu am încercat să explic lucrurile, dar mi-e milă de ei, jur.  Procuratura am vizitat-o de mai multe ori, o dată în '68 când cu rebeliunea studențească, eram cântăreț, eram 7 de la teatru care am fost anchetați alături de un grup de la Teologie. Imediat după Revoluție, cu protestele, cu Mineriadele m-au anchetat, un procuror adus de pe la Iași, vedeam curtea interioară, chiar și scaunul era așezat cu o logică. El stătea relaxat, costum impecabil și ciorapii verzi, de un prost gust... Nu te mai sperii, chiar dacă e un munte de om. Și mi s-a făcut milă de el. <Vă rog din suflet, faceți ce știți, dacă mă și băgați în chestia aia de colo, mă faceți erou național>, i-am zis. După aia a intrat un fost polițist și mi-a zis <Stați liniștit, nu vi se va întâmpla nimic, suntem și noi pe aici>. Așa, ca un flash al unei realități care trebuie citită corect. Relația spaimei nu o ai cu oamenii, ci cu altcineva".

 „Nu am găsit niciun prejudiciu, dar vă trimit în judecată"

Gazda emisiunii i-a amintit invitatului că sunt 19 români care nu au mai apucat să ascultă verdictul nevinovat pentru că au murit.

„Știți, unul ca mine trebuia să fie distrus public, zilnic mă duceam la Tribunalul mare, pe drumul spre el mă claxonau cei din autobuze, oamenii îmi spuneau „Ține-te tare". La mine în comuna Vlădești, între Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș, a venit altă putere și au adunat pe cei mai săraci, cei mai bețivi, așa era arhetipul într-un sat de munte muntenesc, i-au găsit pe ăia, au zis nu au exploatat pe nimeni și i-au pus șefi. Se întâmplă și azi ca mecanică, da, îi dau funcție, apartament plătit, salarii mari, alternativa e să te trimită înapoi de unde ai venit. Ăla pierde tot, tot pierde. Sunt forme de asasinat, sunt călăi. Cineva are structura asta de călău, o face și o execută de n-ai treabă....

Procurorul care m-a anchetat, pe mine și jumătate din teatrul Nottara, după doi ani de tâmpenii mi-a zis Nu am găsit niciun prejudiciu, dar vă trimit în judecată> și a cerut doi ani de închisoare pentru mine. Nu contează prejudiciul, te trimit în judecată. Contează că ne-ai deranjat undeva, deci <Nimic nou pe lume, totul a mai fost pe lume>, cum spunea calm și dulce și drăguț, cu delicatețe dl Liviu Ciulei, o minune de om a fost dl. Ciulei, nu a ridicat niciodată tonul la cineva sau să supere pe cineva. Mi-a fost tată spiritual, pentru noi toți a fost dl Ciulei ca un tată spiritual. Și totul va continua așa, știți. Nu trebuie otrăviți cei mici cu venin, Doamne ferește. Este lecția lui Corneliu Coposu, cu câtă noblețe s-a întors către durere,  anulând-o printr-o formă umană, până la urmă", a spus fostul candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

„Orice om care se hotărăște să își ia soarta în mâini e un liberal"

Apoi, Mircea Diaconu a trecut în revistă și episodul obscur cu PNL, partid istoric al cărui membru a fost și pe listele căruia trebuia să candideze la alegerile parlamentare din 2016. „Eu cred așa: orice om, fie și cel mai sărac de pe lume, care se hotărăște să își ia soarta în mâini, e un liberal. Din clipa aia e un liberal. Cred că te naști în sensul ăsta. Lasă-mă pe o insulă pustie și vino peste un an și ai să vezi că am. În sensul ăsta sunt liberal. Adică un om care nu mai așteaptă nimic de la altcineva, pune mâna și face. Eu nu stau, am cărat singur pietrele cu care mi-am făcut aleea".

La replica jurnalistului Mirel Curea că nu a avut nici partidul de partea lui, căci PNL l-a scos de pe liste, invitatul a explicat: „Încercau să scape de mine".

Mirel Curea: „Știți, de la mine din cartier am strâns câteva sute de semnături, s-a enervat multă lume. În locul dvs. pe liste a apărut dl. Hellvig. De ce v-au scos?"

Mircea Diaconu: „Problema lor era să nu fiu eu, eram mereu același. Eu atunci aveam furia asta că nu mă puteam apăra.  Tot ce am putut e aici, eu sunt ăsta de aici. Nu aveau cale de atac decât dacă aș fi fost pe o listă și îmi atacau drepturile civile. Am zis, vreau să fiu pe lista asta ca să mă judec cu ei. Nume celebre din PNL veneau și îmi spuneau că vor să fiu pe listă ca să strângă semnături. Era și o presiune de tipul ăsta, de la vârf: Mircea, te iubim dar ai probleme juridice. Probabil de la nivel ANI li s-a transmis. A fost marketing politic, dacă Diaconu pierde, e pe listă. Dacă Diaconu câștigă, e pe listă."

A strâns semnăturile pentru candidatură în 5 zile

Actorul a povestit că fiica sa i-a dat ideea de a candida independent la alegerile parlamentare din 2014, după ce i s-a transmis că nu va intra pe listele PNL Fiica sa i-a dat un ajutor esențial și în strângerea de semnături: „Mai erau 5 zile, ne-am îngrozit, 5 zile cu week-end la mijloc. Marți trebuiau depuse semnăturile. A doua zi trebuia să plec la Gura Humorului, unde mi se relansa o carte. Dimineața mi-am anunțat demisia la PNL Curtea de Argeș, încep să sune televiziunile. Îl sun pe primarul din Mizil, un om drăguț, minunat, s-a oferit să mă ajute (...)

Fiică-mea a strâns semnături în București,  a căutat pe Internet, un spirit de organizare remarcabil, eu am plecat spre Gura Humorului, mi se părea imposibil să adun atâtea semnături. Dl. Georgescu (n.r. - Horia Georgescu, fostul președinte ANI) o suna pe directoarea de la Nottara să strângă mesele de semnături, deși era legal. Poveștile astea s-au derulat cu atâta viteză, și uman și emoțional. Procesele tot continuau, alt cetățean revoltat, cu aceiași avocați de la ANI și tot așa până m-au lăsat în pace.

Eu nu am vrut să plec la Bruxelles niciodată. Pentru mine a fost un mini-coșmar. Politicile culturale sunt meseria mea și spațiul meu. Am făcut pași importanți pe patrimoniu, acolo. Nimeni din cei care s-au dus apoi nu a continuat. Abia așteptam să se termine și plecam acasă. Nu aveam cui spune Bună seara, aveam o idee fixă, vreau să ajung acasă", a încheiat fostul ministru al Culturii.