Atacul cu drone asupra Rusiei, respins în Crimeea și la Moscova reprezintă un subiect fierbinte, care a fost comentat de jurnalistul Ion Cristoiu în cadrul jurnalului de pe Cristoiu TV
Ion Cristoiu a analizat evenimentele petrecute în timpul războiului din Ucraina și care s-au îndreptat către Rusia. Mai exact, un asalt cu drone, lansat de ucraineni, având ca ținte Crimeea și Moscova.
„Rușii au cucerit 20% din teritoriu, inclusiv porturile importante de la Marea Neagră”
„Știrea pe care o consider eveniment este că Rusia a anunțat că a respins două atacuri ucrainene cu drone. Unul a vizat Crimeea și celălalt Moscova.
Înaintea oricărui comentariu, spun că este un tembelism. Hai să vă spun situațiunea: în Ucraina, lucrurile stau așa. Înarmată până în dinți de Occident, sprijinită de serviciile secrete occidentale, în frunte cu CIA-ul, finanțată de Uniunea Europeană - doamna Ursula parcă nu dă de la ea. Ucraina este în ceea ce se numește contraofensivă sau acțiune de recuperare a teritoriului.
Rușii au cucerit 20% din teritoriu, inclusiv porturile importante de la Marea Neagră și ucrainenii de la începutul anului ne tot spun că vor porni o operațiune de recucerire. Narațiunea este aceasta: Ucraina, ucrainenii, un popor eroic, care ne apără de invazia rusă și cutare, Ucraina este în ceea ce s-ar numi „Marele război de apărare a patriei”, de „război sfânt” de recucerire a propriului teritoriu. Dacă aceasta este narațiunea, noi ne așteptăm ca Zelenski să cheme înapoi toți bărbații fugiți în Occident. El se poate adresa statelor occidentale să îi fie trimis înapoi tot ce este bărbat. Sau și mai mult, este un război al întregului războiului.
Pas cu pas, vorba lui Iohannis, s-ar recuceri teritorii. Și atunci s-ar da imagini cum ucrainenii luptă metru cu metru și recuceresc. În sprijinul acestei narațiuni, care se cultivă de vreun an aproape, în presa lumii – Ucraina beneficiază și de o presă - presa asta propagandistică poate fi ajutată mult de o întrebare care ar trebui să se ridice în rândul rușilor de rând. Care a apărut la americani în timpul războiului din Vietnam și a dus la finalul războiului din Vietnam. Sau în rândul rușilor la războiul din Afghanistan, că veneau rușii tineri în sicrie. Și atunci au pus presiuni pe Gorbaciov să se oprească războiul; bine, erau și alți factori”, a afirmat jurnalistul.
„Eu nu cred că ucrainenii au atâtea resurse încât să bombardeze atât de tare Moscova”
„Dar întrebarea mea este: care e afacerea cu dronele? Care e afacerea lui Zelenski și a americanilor din spatele lui Zelenski. A ataca cu drone presupune că tu ești atât de puternic că tu vei trimite atâtea drone, avioane, nucleare asupra Moscovei, încât rușii îl vor ruga pe Putin să se oprească - „Bă, nu mai putem!”
Eu nu cred că ucrainenii au atâtea resurse încât să bombardeze atât de tare Moscova încât rușii să-i ceară lui Putin încetarea războiului. Eu cred că este dimpotrivă. Când tu trimiți drone ca să arăți că poți, ce se întâmplă? La nivelul rușilor dispare întrebarea „Ce căutăm acolo?” Primesc un motiv să se afle în Ucraina.
Rușii spun că mor tinerii și copiii fără niciun motiv. Și tocmai au primit motiv. Ucrainenii nu bombardează trupele de la Donbas, bombardează Moscova.
E o mare parte a populației nemulțumită de felul cu mănuși în care lucrează Putin. Narațiunea de anul trecut a fost „Ucraina-victimă”, acum nu mai e, că dă și ea cu praștia, cu ce are.
Las la o parte faptul că în momentul în care bombardezi Moscova, repet, fără eficiență din punct de vedere militar, toți cei care în Rusia ar avea întrebări privind războiul, vor fi scuipați de moscoviți. În The Last Kingdom, în sezonul 3, este un moment în care o daneză vikingă și vin danezii să cucerească Winchesterul, ea este scuipată pe stradă. Cum să mai vină intelectualii și disidenții să zică „Ce căutăm în Ucraina?”, că vin și te bat rușii.
Războiul a ajuns în această fază de război terorist; poate americanii cred că trimițând drone vor face ca Putin și rușii să se predea. Eu nu cred că așa ceva se întâmplă. Dacă gândesc așa, sunt idioți. Dacă nu gândesc așa, să păstreze dronele”, mai explicat Ion Cristoiu.
Emisiunea poate fi urmărită AICI