„Viktor Orban pretinde teritorii din România, Ucraina și Croația”. Scenariul unui economist rus

„Viktor Orban pretinde teritorii din România, Ucraina și Croația”. Scenariul unui economist rusViktor Orban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban își dorește anexarea unor teritorii din România, Croația și Ucraina, la Ungaria. Așa se explică atitudinea sa mai mult decât prietenoasă față de regimul dictatorial al lui Vladimir Putin. Este punctul de vedere al unui economist rus, Mihail Khazin, care spune că Ungaria ar intenționa să-și anunțe pretențiile teritoriale dacă Putin va reuși ocupe regiunile din estul Ucrainei.

Scenariul prezentat de economistul rus nu are la bază demersuri sau acțiuni concrete ale lui Viktor Orban și ale guvernului său. Mihail Khazin face o serie de speculații, pornind de la declarațiile publice controversate ale premierului ungar. De altfel, asemenea scenarii au fost vehiculate, în spațiul public, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Deși țara sa este membră a Uniunii Europene și a NATO, Orban pare mult mai apropiat de Vladimir Putin și de Kremlin, decât de Bruxelles.

În acest context, economistul rus, citat într-un articol al publicației Daily News Hungary, vorbește despre intențiile lui Viktor Orbán de a extinde teritoriul Ungariei în Transcarpatia ucraineană, în Transilvania, dar și în Croația.

El a adăugat că, în condițiile în care războiul din Ucraina va continua, iar Rusia va reuși să ocupe regiunile estice ale țării, Viktor Orban își ca anunța pretențiile teritoriale față de Kiev. Teritoriul pe care Budapesta îl revendică este Transcarpatia, care a aparținut Regatului Ungariei până la Tratatul de la Trianon din 1920. În plus, Ungaria mai dorește Transilvania, de la România, dar și un coridor spre Marea Adriatică, prin Croația. Toate acestea cu susținerea Rusiei lui Putin.

Cum dorește Orban să-și atingă obiectivele

Mihail Khazin este de părere că Orban pare foarte decis să-și atingă obiectivele în condițiile în care Occidentul nu mai pare atât de dispus să susțină Ucraina. În plus, Kievul nu are suficiente resurse interne pentru a face față războiului dus de forțele rusești.

Economistul rus este de părere că acest raționament se ascunde în spatele întrebării retorice pe care a lansat-o premierul maghiar, într-unul din ultimele sale interviuri cu privire la perioada în care Uniunea Europeană va mai putea ajuta Ucraina.

În vreme ce SUA pot finanța Kievul, Uniunea Europeană nu are suficiente resurse deoarece Bruxelles-ul trebuie să apeleze la statele membre. Or, Viktor Orban a sugerat că Budapesta va fi de acord cu modificarea bugetului UE doar dacă își va primi fondurile europene înghețate de Comisia Europeană în contextul preocupărilor legate de statul de drept.

Dmitri Medvedev propune o pistă similară

Nu este prima dată când un rus a sugerat că Ungaria are revendicări teritoriale față de Ucraina, la fel ca și Rusia. În iulie anul trecut, Dmitri Medvedev a distribuit pe canalul său Telegram o hartă care arăta cum cea mai mare parte a teritoriului ucrainean este împărțit între Polonia, Ungaria, România și Rusia.

Astfel de scenarii sunt alimentate și de acțiunile și declarațiile oficialilor de la Budapesta. La mai toate evenimentele, atât Viktor Orban cît și reprezentanți ai guvernului său se afișează cu simboluri ale Ungariei Mari. Deși neagă public, este evident că Budapesta urmărește să revină la vechile teritorii, dinainte de Trianon, iar simbolurile pe care le afișează sunt de natură să-i confirme intențiile.

Care este situația în Transilvania și Croația

Economistul rus nu a dat explicații, însă, despre revendicările Ungariei față de Croația și România. De altfel, Viktor Orban, deși a făcut numeroase declarații controversate, iar Budapesta a investit masiv în zona de vest a țării, în Transilvania, nu a ridicat o astfel de problemă oficial. Orbán a efectuat, săptămâna trecută, o vizită oficială la București, unde a vorbit despre o posibilă conexiune feroviară de mare viteză între capitala României și Budapesta.

În plus, atât România cât și Croația sunt țări membre ale NATO, fiind sub umbrela tratatelor alianței. E drept că Transilvania a făcut parte din regatul maghiar până în 1918, la fel ca și Croația, însă populația maghiară este minoritară aici.