Evenimentul Zilei > Economie > Mircea Croitoru, legumicultor: La noi, castraveţii se vând cu 0,5 lei, iar roşiile cu 1,5-2 lei pe kilogram
Mircea Croitoru, legumicultor: La noi, castraveţii se vând cu 0,5 lei, iar roşiile cu 1,5-2 lei pe kilogram

Mircea Croitoru, legumicultor: La noi, castraveţii se vând cu 0,5 lei, iar roşiile cu 1,5-2 lei pe kilogram

Producţia de legume şi fructe va fi în acest an mai mică cu 40% decât anul trecut din cauza secetei şi a problemelor financiare întâmpinate de fermieri, potrivit lui Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători Legume-Fructe Matca, citat de Agerpres.

„În acest an producţia de legume şi fructe va fi mai mică cu 40% faţă de anul trecut, 20% din pierderi fiind acumulate din cauza secetei, iar 20% pentru că mulţi fermieri au renunţat să mai cultive din lipsă de bani. În ultimii trei ani, cultivatorii de legume nu şi-au mai acoperit cheltuielile şi Ministerul Agriculturii nu a venit cu niciun sprijin financiar. Mulţi fermieri nu au avut bani să pornească la drum în primăvară, au avut probleme şi în iarnă, iar la toate acestea s-a adăugat seceta, dar şi lipsa irigaţiilor”, a precizat Croitoru.

Acesta a adăugat că în pomicultură seceta a afectat aproape toate soiurile, în mod special merii şi prunii, iar legumele cultivate în câmp au fost distruse aproape în totalitate.
Ardeii, gogoşarii şi vinetele, cele mai afectate de secetă

„Dacă va continua canicula s-ar putea să avem probleme mari şi la cultivare, inclusiv în solarii, nu numai în câmp. Din punct de vedere calitativ legumele din solarii sunt bune, dar în câmp soarele a ars frunzele şi a copt forţat vinetele, ardeiul gras, gogoşarii şi ardeiul capia. Doar la varza cred că vom avea o producţie bună în toamnă şi un preţ bun”, a spus Mircea Croitoru.

Reprezentantul cultivatorilor de legume consideră că informaţiile referitoare la creşterea preţurilor la producători nu sunt conforme cu realitatea, întrucât toate scumpirile apărute în ultima perioadă la legume au fost influenţate de intermediari.

„Nu este adevărat că legumele au fost scumpite de producători. În bazinul legumicol din Matca, castraveţii se vând 0,50 lei, roşiile cu 1,5 – 2 lei, dar din păcate nu prea mai sunt, vinetele cu 1 – 1,2 lei, varza cu 2 lei, iar ardeii între 1,8 şi 2 lei. Majorarea care a apărut acum a apărut pe lanţ, la intermediari, nu provine de la producători. Noi nu avem un comerţ organizat pentru că nimeni în cei 22 ani nu a avut grijă să ne orientăm spre un sector organizat. Nu am nimic cu intermediarii, doar că statul ar trebui să-i fiscalizeze şi pe ei”, a afirmat Croitoru.