Mircea Bule, designerul orădean invitat al Premiilor Grammy USA, a făcut genți și accesorii pentru Richard Butler și premierul Australiei

Mircea Bule, designerul orădean invitat al Premiilor Grammy USA, a făcut genți și accesorii pentru Richard Butler și premierul Australiei

În atelierul său din Oradea, un designer își coase propriile idei și pentru ceea ce face e cunoscut în toată lumea. ”Sub noua mea etichetă, îmi doresc să ajung din nou între preferințele și stilurile, atât a femeilor, cât și a bărbaților, care își doresc creațiile mele.

”Știu că mai am multe de dat! Lucrez la o mașină Singer veche de un secol, fabric manual gențile și accesoriile din piele elegantă, colorată. Pun suflet și pasiune în tot ceea ce fac și cred că asta se vede în toate creațiile mele”, spune designerul.

Mircea Bule, mărturiseşte că o zi obișnuită în atelierul său „începe cu niște cafea și jazz, înainte ca să încep să îmi schițez și să îmi cos noile idei”. Şi-a stabilit această rutină de peste 35 de ani de lucru cu pielea, creând primele accesorii de inspirație rock și hippie începând cu anul 1987.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima geantă a povestit că a făcut-o din resturi de piele. De-a lungul timpului, a învățat și experimentat aproape tot ce ține de acest meșteșug. În 1990 a ajuns la Bucureşti, lucrând genţi timp de un an pentru un client din Calea Victoriei. S-a perfecţionat în tehnica prelucării pielii în ateliere din Sighişoara şi Sibiu, învăţând foarte repede. În 1995, şi-a deschis  primul atelier în Oradea și a  fost primul artist care pictat pe piele cu un aparat de pirogravat şi cu tuşuri Rotring, inspirit de căciulițele pianistului de jazz Harry Tavitian.

Are clienţi din SUA, Anglia, Italia, Thailanda

În 2003 a fost a primit comandă pentru o geantă de la un italian cu ajutorul căruia a învățat să lucreze într-o mică fabrică accesorii de vânătoare primind între timp de la un birou de creaţie şi design din Bologna proiecte la care a lucrat cu lemn, piele, metal. A pus bazele unui brand propriu cu care a lucrat mai mult pentru piața internațională. Cu acest brand a apărut în Vogue și a fost invitat la Premiile Grammy.

Are clienţi din SUA, Anglia, Italia, Thailanda. Unii dintre clienți erau celebrităţile de la Hollywood, alţii şefi de guverne. Cu toţii ştiu să aprecieze un accesoriu din piele sau o geantă handmade în detrimentul unei genţi pe care o găseşti într-un magazin. Expunerea internațională a apărut la câteva săptămâni de la prezența pe o platformă handmade, când au sunat cei de celebra revistă Vogue, care primise numărul de telefon de la o clientă extrem de mulțumită din Londra.

Gerard Butler și-a dorit o husă de telefon

Cel mai cunoscut client era Gerard Butler, care și-a dorit o husă de telefon.  Cântăreţi de rock din SUA, scriitori, actori, dar şi prim-ministrul Australiei au purtat creațiile lor. Făcea genți și accesorii la o maşină Singer de peste 100 de ani adaptată la pielărie.

A propus 485 de modele, corsete reglabile, centuri late, tot ce nu e pe măsură. „Pasiunea asta nu mi-a dat pace niciodată. Nu e atât de important să desenezi, e important să știi să faci, să vezi în spaţiu, să tot încerci până ești mulțumit să-l expui oamenilor. Poate acolo ar fi detalii, nu poţi sa le prinzi toate la un produs nou. Stau să mă gândesc, le fac tipar. La o geantă, când merg pe stradă, văd cum e făcută. La o cafea deja o vizualizez cum e făcută din roșu, din turcoaz, dar să iasă în evidenţă detaliul ăla. Mai întâi te împrieteneşti cu materialul”, explica Mircea Bule. Produse din piele integrată de vită,ceea ce înseamnă că pielea nu e stratificată, are grosimea care trebuie, e wateproof, iar personalizarea se poate face prin ardere cu laser.

Mircea Bule a avut în portofoliu o geantă „a lui și a ei”, care putea fi folosită pentru orice ocazie, de la o întâlnire de afaceri până la călătorii în jurul lumii. O astfel de geantă, realizată manual,  putea fi purtată în 5 moduri: ca rucsac, geantă messenger, ca servietă, pe umăr, dar şi pe post de cărucior de călătorie.

Acum Mircea Bule este designer Stitch’d Leather Goods, brand cu care a luat-o de la început, având atelierul în Oradea. Și-a spus recent povestea la „smART stories” , la Palatal Baroc, alături de alți artiști.