Munca la domiciliu, maşina de cusut Singer, telefonul Nokia 1100. Completează lista ţepelor!

Munca la domiciliu, maşina de cusut Singer, telefonul Nokia 1100. Completează lista ţepelor!

Săptămâna trecută, EVZ vă prezenta ţeapa "muncă la domiciliu". Aceasta este doar una dintre numeroasele fraude "uşoare", care aduc câştiguri mari celor care le pun la cale. Alte afaceri ilegale de succes sunt ţepele "maşina de cusut Singer", "telefonul Nokia 1100" sau cele prin SMS.

Evz.ro vă prezintă cinci dintre cele mai mari ţepe ale momentului: munca la domiciliu, maşina de cusut Singer, telefonul Nokia 1100, premiile prin SMS şi o ţeapă legată de închirierea de imobile. Vă invităm să completaţi lista, pentru ca aceasta să servească oamenilor care ar putea fi înşelaţi.

1. Munca la domiciliu

În ziarele, anunţurile care atrag ochiul cu sume fabuloase prin muncă la domiciliu sunt cu duiumul. Însă cele mai multe sunt doar ţepe în urma cărora veţi pierde bani şi timp. Un cititor EVZ a povestit experienţa sa legată de munca la domiciliu. Mai întâi, a găsit un anunţ: "Câştigaţi sute de euro. Munca la domiciliu. Programul vi-l faceţi singur. Felicitări manuale. Trimiteţi plic timbrat la Oficiul Poştal...". Atras de ofertă, a cerut detalii. A plătit de două ori câte 50 de lei, pentru a primi plicuri cu instrucţiuni şi materiale pentru felicitări. Când şi-a dat seama că "munca la domiciliu" aleasa era nerentabilă, a sunat la firmă, pentru a-şi cere banii înapoi.

Această convorbire a fost taxată cu 1 euro pe minut, bani plătiţi de clientul deja păgubit.

2. Ţeapa maşina de cusut Singer

Folosind o poveste din Al Doilea Război Mondial, nişte oameni ingenioşi au dezvoltat "ţeapa Singer". Întâi începem cu povestea: se spune că evreii asupriţi de Germania nazistă au ascuns în unele maşini de cusut Zinger (nu Singer) bijuterii de familie. În alte maşini, fabricate în serie limitată, seriile aparatelor ar fi, de fapt, conturile bancare în care evreii ar fi depus bani, pentru ca aceste sume să nu ajungă în mâinile naziştilor.

Astăzi, ziarele au reclame asemănătoare cu aceasta: "Colecţionar german cumpăr maşini de cusut marca Singer, Kasier, Zzinger, Anker, Pfaff, Durkopp. Se oferă 50.000-60.000 de euro, plata pe loc".

Dacă ai un Singer, maşini de cusut care s-au fabricat în milioane de exemplare, eşti tentat să dai un telefon. "Colecţionarul" de Singer îţi va spune că maşina ta de cusut este una pe care şi-o doreşte, DAR are nevoie şi de "maşina - pereche". Îţi va da un număr de telefon, al unui "alt" proprietar de maşină de cusut Singer. Acesta îţi va cere o sumă frumuşică pentru maşină, de chiar 10 ori mai mare decât valoarea reală a maşinii Singer, şi tu vei fi tentat să o cumperi.

Însă vânzătorul de maşină Singer pereche este complice al "colecţionarului german". După ce vei cumpăra maşina - pereche la suprapreţ, nimeni nu îţi va mai răspunde la telefon, iar tu te vei trezi cu două maşini de cusut Singer, ultima cumpărată la suprapreţ.

3. Ţeapa "Vând/Cumpăr telefon Nokia 1100"

Companiile de care vorbim în acest articol nu sunt vinovate cu nimic în aceste cazuri, fiind folosită doar notorietatea de care acestea se bucură. Astfel, o altă ţeapă este cea care implică telefoanele mobile Nokia 1100.

Nebunia a fost declanşată de traducerea unei ştiri din engleză, despre un mit legat de mobilele Nokia 1100. Scenariul era greu de crezut, dar, cu gândul la bani, oamenii au reacţionat rapid. Iată ce scria acolo: telefoanele Nokia 1100 au avut o problemă la soft, iar aceasta poate fi folosită de hackeri pentru a afla parole de la conturile oamenilor de afaceri. Sau, tot cu Nokia 1100, poţi redirecţiona spre tine apelurile unui om, îi poţi "aresta" numărul de telefon.

Ideea era că hackerii ar oferi preţuri uriaşe pentru un banal Nokia 1100. Se anunţa că un astfel de model Nokia s-a vândut cu câteva mii de euro, altul cu zeci de mii de euro.

4. Ţeapa SMS cu "Ai câştigat"

Se poate spune că este o găinărie măruntă, dar numărul celor păgubiţi este uriaş. O persoană trimite un mesaj către mai multe numere de mobil, în care pretinde că o companie te-a premiat. Eşti sfătuit să telefonezi la un anumit număr de telefon, pentru a-ţi ridica miile de euro, maşina sau vreun apartament câştigat.

Numai că atunci când suni, poţi fi convins să încarci cuiva o cartelă prin abonamentul tău sau alte astfel de escrocherii.

5. Ţeapa Free Lotto

Este o ţeapă celebră, internaţională şi încă în desfăşurare. Totul porneşte de la un email, în care ţi se spune că celebra loterie gratuită Free Lotto te-a premiat. Afli chiar că eşti fericitul câştigător, proaspăt posesor al unei sume uriaşe: sute de mii de dolari, milioane chiar.

Numai că emailul nu este trimis de Free Lotto. Chiar pe site-ul oficial, compania te sfătuieşte să te fereşti de o astfel de ţeapă. Atunci când tu "revendici" premiul, ţi se trimit tot felul de diplome, de CEC-uri. Dar, într-un final, ţi se spune că, pentru a intra în posesia premiului, trebuie să plăteşti nişte taxe, în valoare de câteva sute sau mii de euro.

Unii renunţă în acest moment, dar alţii acceptă ţeapa Free Lotto şi trimit aceşti bani. O investigaţie recentă a descoperit că mulţi dintre aceşti infractori trimit aceste mesaje din statele africane, lucru pe care îl puteţi verifica şi voi. Cum? Luaţi IP-ul celui care a trimis emailul şi introduceţi-l aici. Aţi fost victima uneia dintre ţepele de mai sus (munca la domiciliu, maşina de cusut Singer etc)? Spune-ne experienţa ta! Cunoşti alte ţepe la modă? Completează lista noastră astfel încât să reduci numărul celor păgubiţi!

Ne puteți urmări și pe Google News