Evenimentul Zilei > Economie > Ministrul Muncii, detalii despre legea salarizării. Ce bugetari vor fi afectați și de ce există frustrare socială
Ministrul Muncii, detalii despre legea salarizării. Ce bugetari vor fi afectați și de ce există frustrare socială

Ministrul Muncii, detalii despre legea salarizării. Ce bugetari vor fi afectați și de ce există frustrare socială

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit despre legea salarizării, ce va fi modificată și va aduce implicații serioase pentru bugetari.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a vorbit despre legea salarizării pregătită de guvernanți. Ea ar putea să reașeze statutul sporurilor acordate bugetarilor. Unele dintre ele stârnind discuții înfocate în ultimele zile. Ministrul a afirmat că ar trebui ca din acest segment bugetar ar trebui să rezulte și o eficiență a muncii.

„În primul rând să se aştepte la o perioadă de evaluare în care în spaţiul public să vorbim mai mult despre rolul instituţiilor publice. Și cum putem să le aducem mai aproape de oameni şi de asemenea cum să le creştem performaţa. În niciun caz să nu stea şi să considere că cineva le poartă gând rău. Ci ne gândim cu toţii cum am putea face ca cei care lucrează în sistemul bugetar, să fie mai motivaţi, să aducă instituţia mai aproape de oameni.

Legea salarizării, explicată de ministrul muncii, Raluca Turcan

De aceea în privinţa salarizării am susţinut o abordare temeinică. În care fiecare spor este analizat, încercat să fie plasat în categoria în care a fost plasat. Dacă sporul respectiv este necesar poate fi păstrat într-o sumă mai mică sau dacă nu e necesar poate fi eliminat.” A declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Ministrul a vorbit și despre motivul pentru care se dorește realizarea unei noi legi a salarizării. motivul pentru care se vrea o nouă lege a salarizării.

„Creează tensiuni între categoriile socio-profesionale”

„Pentru corectitudine în sistem. Care va aduce şi o altă perspectivă din partea agenţiilor de rating. Din titlul legii salarizării aceasta ar fi trebuit să fie unitară. Ori numai unitară nu este. Întrucât salariile de bază au crescut disproporţionat. Salariile de plată se raportează la salariile de bază. Și sunt oameni cu aceeaşi pregătire, cu aceeaşi experienţă, care în momentul de faţă pentru că s-au angajat în alte categorii ocupaţionale au salarizare diferită.

Și sporurile se raportează la salariile de bază. Şi în loc să fie unitară, această lege este profund inechitabilă. Și creează tensiuni între categoriile socio-profesionale”. A mai explicat Raluca Turcan.