Filmul ar fi trebuie să ajungă, începând de vineri, în cinematografele rusești, dar factorii de decizie au apreciat că poporul nu trebuie să-și încarce memoria cu mizerii hollywoodiene care îi portretizează pe cetățenii sovietici „ca pe niște personaje subumane, o masă sângeroasă de orci și vârcolaci”, în vreme ce „Rusia e chiar Modor”, ținutul ficțional întunecat din capodopera lui JRR Tolkein, după cum apreciază însuși ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinsky. ”Filme ca Child 44 nu trebuie să facă bani de la publicul nostru, cel puțin nu în anul în care se împlinesc 70 de ani de la victoria împotriva fascismului”, se arată pe site-ul Ministerului rus al Culturii.

„Child 44”, care îi are în rolurile principale pe Tom Hardy, Vincent Cassel și Gary Oldman, prezintă cazul unui criminal în serie ale căror ținte predilecte erau copiii. Filmul are la baza un roman al scriitorului britanic Tom Rob Simth a cărui acțiune se desfășoară în 1952, cu un an înaintea morții lui Stalin. Personajul principal este un anchetator nonconformist care se încăpățânează să prindă asasinul, deși oficialitățile staliniste îi spun răspicat că asemenea crime nu sunt posibile în Uniunea Sovietică.

Decizia de a nu permite difuzarea acestei pelicule vine pe fondul sensibilități tot mai accentuate a Kremlinului în privința criticilor la adresa erei sovietice. Moscova a alocat sume impresionante pentru realizarea unor filme și expoziții care să glorifice trecutul Rusiei, evitând subtil momentele mai puțin plăcute și controversate din istorie.