Mihail Șora, desființat de o fostă deținută politic! „E de-a dreptul înfiorător”

Mihail Șora, desființat de o fostă deținută politic! „E de-a dreptul înfiorător”

Niculina Moica este doar unul dintre foștii deținuți politic care a condamnă atitudinea de azi a lui Mihail Șora.

Fostul șef de cabinet al Anei Pauker este protagonistul unei controversate reclame pentru compania emag. În exclusivitate pentru podul.ro, Niculina Moica explică de ce reclama cu Mihail Șora reprezintă „o minciună mizerabilă” și „o batjocură adusă memoriei martirilor și eroilor anticomuniști”.

„E mai degrabă dezolant decât caraghios”

Niculina Moica nu înțelege cum noua generație se raportează la Mihail Șora ca la un model și condamnă oportunismul acestuia din urmă: „E mai degrabă dezolant decât caraghios că sunt mulți cei care insistă că domnul Șora n-ar susține că a fost disident - ba chiar exact asta se pretează dumnealui să susțină când spune că dictatura comunistă i-a luat libertatea, fiindcă insinuează că el s-ar fi situat în marea masă a celor călcați în picioare și distruși, ceea ce reprezintă o minciună mizerabilă”.

Pentru tinerii candizi din Piața Victoriei, deținutul politic Niculina Moica explică în clar cine a fost, de fapt, Șora: „În timp ce domnul Șora lucra la Ministerul de Externe condus de criminala Ana Pauker, cei mai români dintre români erau hăituiți, arestați, torturați și aruncați în lagăre și închisori, unde erau asasinați la scară industrială. Genocidarii ani '50 au fost cei mai îngrozitori din istoria României fiindcă au rupt coloana vertebrală a acestui popor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebări fără răspuns

„Întreb și eu, din postura de victimă a celor vremuri abominabile, victimă care nu și-a permis niciodată să vorbească în numele altor victime sau a poporului român: cum a rezistat domnul Șora împotriva dictaturii comuniste genocidare?!”.

Răbufnirea Niculinei Moica rămâne un strigăt neostoit al celor care încă mai așteaptă să li se facă dreptate. Într-o mare a dezinteresului, răspunsul la întrebarea de mai sus îl oferă tot ea: „Ocupând o funcție politică în ministerul propagandistic al Anei Pauker, minister controlat 100% de oamenii Moscovei? Încasând o patalama considerabilă în vremurile în care țăranilor li se lua totul, când se instauraseră foamea, întunericul, frigul și spaima? Rezista din greu ducându-se în șort la muncă, așa cum a declarat într-un interviu, în timp ce floarea intelectualității, politicii și studențimii românești era torturată și asasinată?”.

Ipocrizia distruge România, crede Niculina Moica, oferind drept exemplu reclama în care Șora vorbește cu detașare despre rezistența anticomunistă: „Eu nu mai vreau să aud de domnul Mihai Șora! E de-a dreptul înfiorător că dânsului i se pare perfect normal să pozeze în disident și în exemplu de rezistență anticomunistă într-o reclamă comercială, pe bani. Să tot vorbești despre libertate, așa-i?!”.

Niculina Moica este doar ultima voce care strigă împotriva duplicității afișate de Mihail Șora. Despre controversata reclamă în care filosoful condamnă comunismul și-au mai dat cu părerea și istoricul Adrian Papahagi sau politicienii Mihail Neamțu și George Vișan.

Cine a fost Niculina Moica

Niculina Moica a fost arestată de Securitate în 1959, la vârsta de doar 15 ani. A pătimit în închisorile de la Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, suferind torture cumplite.

În temnițele comuniste s-a întâlnit cu nume uriașe din rezistența anticomunistă, ca Simina Caracaş-Mezincescu, Laura Săulescu, Arlette Coposu, Nuți Macarie, Valerica Moldovan, Adelina Busuiocescu-Călin, Mariana Mureșan, Maia Georgescu, Elizabeta Teleki, Tița Costiniu și Lia Lazăr.