Scandalul Mihai Șora se amplifică! „Libertatea nu se câștiga prin asociere cu Ana Pauker”
- Condos Magda
- 5 octombrie 2019, 13:16
Apariția filosofului Mihai Șora într-un videoclip în care face publicitate Emag, continuă să facă valuri, ultimul care a reacționat fiind Mihail Neamțu. Acesta a ținut să îi dea o replică șefului de publicitate Papaya, care a reacționat violent la comentariul făcut de Adrian Papahagi legat de trecutul lui Mihai Șora.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihail Neamțu a criticat faptul că șeful agenției de publicitate, Robert Tiderle, l-a insultat pe Adrian Papahagi, în loc să îi dea un răspuns pertinent și bazat pe argumente, care să respecte adevărul istoric. Mihai Neamțu critică la rândul său faptul că Mihai Șora a depus adeziune, în tinerețea sa, pentru a deveni membru al Partidului Comunist Român.
Mai mult, Mihail Neamțu spune că ,, libertatea nu se câștiga prin asociere cu tovarășa Ana Pauker și ceilalți satrapi ai stalinismului autohton.".. Iată ceea ce a scris Mihai Neamțu pe pagină să de Facebook. ,, Am văzut reacția agresivă și agramată a șefului agenției de publicitate Papaya, enervat pentru că profesorul Adrian Papahagi i-a cerut să respecte adevărul istoric, în loc să facă o propagandă ieftină. Cum a răspuns la critici? Cu insulte. Să-i spunem atunci domnului Robert Tiderle că idealul libertății (care include și libertatea de conștiință boicotată anul trecut) nu era slujit prin adeziunea la Partidul Comunist (francez sau român). Dacă Papaya/Emag și-ar fi dorit să omagieze rezistența intelectualilor în timpul dictaturii, atunci ar fi spus o poveste adevărată despre oameni că Dinu Pillat (poet și scriitor, 1921-1975), Nicolae Steinhardt (specialist în drept devenit monahul de la Rohia), Constantin Noica (filozoful de la Păltiniș), Alexandru Paleologu (eseist, 1919‑2005), Theodor Enescu (critic de artă, 1926‑1998) sau Petre Țuțea (gânditor socratic, 1902‑1991). Istorii cutremurătoare ar fi ieșit la suprafață într-un clip publicitar despre Richard Wurmbrand (fost comunist, dar trecut prin temniță și convertit la creștinism), despre Sergiu Al‑George (1922‑1981, orientalist, medic, traducător din sanscrită), despre Vladimir Ghyka (veritabil martir) sau despre părintele Stăniloae (1903‑1993)".
Mihail Neamțu spune că au existat români cinstiți care au refuzat umilințele, care au denunțat frigul și care au înfruntat foamea, dând-o ca exemplu pe Doina Cornea care ,, n-a acceptat nicio clipă să-și încoloneze trupul la 23 august 1989 și să aducă ofrande mincinoase pe altarul nebuniei „Marelui Conducător”. Andrei Pleșu a fost exilat la Tescani. Horia-Român Patapievici și-a petrecut noaptea de 21/22 decembrie într-o temniță ceaușită.România a avut, așadar, eroi capabili să înfrunte minciună totalitarismului roșu. Au existat oameni curajoși și curați (dar prea puțîn curtați), care și-au regizat un zbor către cerul stelelor fixe, situat dincolo de contingența oarbă a istoriei. Aceștia merită, cu adevărat, un omagiu la aniversară.''