Mihai Pintilii, amendat și suspendat de FRF pentru că nu are licență PRO. Care sunt urmările cazului fostului fotbalist de la FCSB

Mihai Pintilii, amendat și suspendat de FRF pentru că nu are licență PRO. Care sunt urmările cazului fostului fotbalist de la FCSB Becali. Sursă foto: Arhivă EVZ

Problema antrenorilor din România fără licență PRO, dar care se află pe banca unei echipe din prima ligă este din ce în ce mai gravă. Numirea lui Mihai Pintilii pe banca celor de la FCSB este doar unul dintre cazurile dintr-un lung șir de evenimente de acest gen. Comisia de Disciplină a luat o decizie în cazul fostului fotbalist.

Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal (FRF) a luat o decizie în cazul lui Mihai Pintilii, numit antrenor principal de către Gigi Becali chiar dacă nu are licență PRO. Fostul fotbalist a primit o amendă de 6.800 de lei, dar și patru etape de suspendare. În plus, clubul FCSB este sancționat cu suma de 10.000 de lei.

Acest lucru înseamnă că Pintilii va lipsi de pe banca celor de la FCSB în ultimele trei meciuri din sezonul regulat, dar și din primul meci din play-off. Efectele deciziei Comsiei de Disciplină nu sunt atât de grave asupra echipei pentru că jucătorii de la FCSB vor fi antrenați tot de Pintilii în timpul săptămânii. Fostul fotbalist nu poate participa la conferințele de presă pentru că antrenorul principal din acte este Leo Strizu, posesor al licenței PRO.

Una dintre consecințele deciziei ar fi că schimbările pe care Gigi Becali vrea să le facă la echipă vor ajunge mai greu la cei aflați pe bancă. Este bine cunoscut faptul că latifundiarul din Pipera și-a căutat în ultimii ani numai antrenori care să îi respecte deciziile pe care le ia, iar schimbările să fie făcute doar la ordinul lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu este primul caz

Cazul lui Mihai Pintilii de la FCSB nu este primul din fotbalul românesc. Au mai existat și alți antenori care nu aveau licență PRO, dar și-au condus echipele de pe margine. Ei ocupau alte funcții în cadrul clubului. Doar în sezonul 2021-2022 au fost înregistrate mai multe cazuri de acest gen. Printre antrenorii care nu au licență PRO, dar au antrenat echipe din Superliga se află: Mihai Iosif (Rapid), Andrei Prepeliță (FC Argeș), Marius Croitoru (FC Botoșani) și Ilie Poenaru (Academica Clinceni).

Iosif și Prepeliță au fost amendați cu câte 6.800 de lei și suspendați două partide în urma sesizării făcute de Școala Federală de Antrenori. În ceea ce îi privește pe Croitoru și Poenaru, cei doi au plătit câte 2.000 de lei, dar s-au aflat pe bancă în continuare. Cazul lui Pintilii a atras atenția încă din luna decembrie a anului trecut, iar Comisia de Disciplină s-a autosesizat în cazul mai multor tehnicieni care aveau contractele deja încheiate. Este cazul lui Croitoru care a fost amendat cu 10.000 de lei pentru cele patru luni petrecute pe banca lui FC U Craiova 1948. Poenaru și Prepeliță au primit patru etape de suspendare și o amendp de 6.800 de lei pentru perioada la UTA, respectiv la FC Argeș.

FRF a angajat selecționer fără licența PRO

FRF, prin intermediul Comsiei de Disciplină, este cea care îi sancționează pe antrenorii care nu au licență PRO. Este important de precizat că Federația a angajat și ea, la un moment dat, un antrenor care nu avea licența PRO. Este vorba de Mirel Rădoi care a condus naționalele U21 și seniori, în perioada august 2018 – noiembrie 2021 chiar dacă nu avea licența potrivită sau carnetul de antrenori.

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a invocat, la numirea lui Rădoi în funcția de selecționer, o interpretare a regulamentului care nu mai este valabilă acum. „Mirel Rădoi a primit Licența A la Coverciano în 2019. A fost înscris la Licența Pro ca urmare a diplomei de licență A pe care a primit-o în afara țării. Aceasta e interpretarea pe care am folosit-o în acel moment. Această interpretare a fost folosită până acum șase luni. Începând de anul acesta, dacă vrei să parcurgi toate formele de licențiere e necesar carnetul de antrenori“, a declarat Burleanu, potrivit Adevărul.