MIG 21 Lancer, un avion îmbătrânit

MIG 21 Lancer, un avion îmbătrânit

Timp de zece zile la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-a desfăşurat cel mai amplu exerciţiu de antrenament din anul acesta, la care au participat pe lângă piloţii români, cu celebrele lor Mig 21-Lancer, şi piloţi americani de la Escadrila de Vânătoare 494 din US Air Force, cantonată în Marea Britanie.

În cadrul antrenamentului, piloţii americani au zburat pentru prima oară în viaţa lor cu un Mig 21 Lancer, iar cei români cu un F15 Strike Eagle, un avion foarte puternic, pregătit pentru atacuri la sol şi lupte aer-aer. Unul dintre piloţii americani, căpitanul Bradley Brand, a declarat că este încântat de performanţele Mig-ului 21 Lancer, dar că nu ar da F15 pentru niciun avion din dotarea armatei române.

“A fost o experienţă pentru mine să zbor cu Mig 21. A fost pentru prima dată cu un avion construit de ruşi. Este un avion bătrân, dar care a suferit multe upgrade-uri. Diferenţa dintre un Mig 21 Lancer şi un F15 porneşte de la mărimea acestuia din urmă, ceea ce înseamnă o autonomie mai mare de zbor. Un F15 poate zbura până la două ore, în timp ce un Mig 21 doar o oră. Un F15 este mult mai mobil, mai puternic şi poate duce mai mult armament”, explică pilotul american, făcând o comparaţie între cele două avioane de luptă.

Piloţii români, încântaţi de F15

Ne puteți urmări și pe Google News

Căpitanul comandor Marin Mitrică a declarat că, în ciuda mărimii avionului F15, aproape dublu faţă de un Mig 21, acesta are o mobilitate uluitoare.

“A fost prima oară când am zburat cu un F15. Are manşa foarte sensibilă, dar m-am descurcat. Deşi este foarte mare, este foarte mobil deoarece are aripa mai mare. Este şi mai puternic deoarece are două motoare, faţă de unul cât are Mig 21”, afimră Mitrică.

Pilotul român a acceptat să se lase fotografiat lângă Mig-21 Lancer, care a fost lovit în octombrie 2007 de trei obiecte care au rămas neidentificate. Atunci, Mitrică era la manşa Mig-ului 21, la o altitudine de 6.500 de metri şi în urma coliziunii cu cele trei obiecte carlinga s-a spart, pilotul fiind nevoit să aducă avionul la sol în condiţii foarte grele, afară fiind -35 de grade Celsius. “Nici acum nu se ştie ce anume a lovit Mig-ul”, a spus Mitrică.

Atac al talibanilor

Pentru prima oară, forţele aeriene române au făcut şi un exerciţiu la care au participat militarii de la Batalionul Şoimii Carpaţilor. În cadrul acestui exerciţiu s-a simulta un atac al talibanilor asupra a trei maşini de teren Humvee ale armatei. Unul dintre soldaţi a fost lovit de gloanţe şi a primit ajutor sub tirul de mitraliere care se trăgeau şi de o parte şi de cealaltă. Până la sosirea unui elicopter militar, soldatul rănit a primit primul ajutor medical. “Am decis să facem acest exerciţiu pentru a vedea şi românii ce anume se petrece în Afganistan”, a spus căpitan comandorul Marian Dobre de la Baza 71 de la Câmpia Turzii.