Micii, bombe pline cu E-uri... pe grătar

Micii, bombe pline cu E-uri... pe grătar

Mititeii, bucate foarte iubite de români, au fost supuși unor analize. Pentru asta, cei care au comandat studiul au cumpărat 25 tipuri de mititei. Ce au găsit în ei? „Șoc și groază!”, ca să folosim o formulă la modă.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu privind conținutul acestora și efectele asupra sănătății celor care nu pot renunța la celebrii mici. Au fost analizate sortimente de mici fabricate/distribuite de către: Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distributie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny si Kaufland. Ce s-a găsit în ei?

Destule elemente care să te facă să caști bine ochii data viitoare când mai poftești la mititei!

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere; identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestor produse, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung; analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestor produse pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Ce sunt mititeii?

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Conținutul de carne la produsele analizate variază între 61,5% și 90%.

Top 10  mititei după conţinutul de carne:

1. Valmar de la Pleşcoi - mititeii din oaie şi vită: 90% carne;

2. Galli Gallo - mititeii din carne de curcan: 85% carne;

3. Auchan - mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne;

4. Mega Image – mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne;

5. Agro Ardeal – mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne;

6. Cora – mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne;

7. Smithfield – mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne;

8. Angst – mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne;

9. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne;

10. Doly (Kaufland) – mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.

Constatări:

La 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor. Următoarele mărci nu au menţionat cantitatea de carne care se regăseşte în reţeta de mititei aflată la comercializare, după cum urmează:

Auchan la micii populari realizaţi din carne de porc şi vită;

Integra la micii din carne de porc, vită şi oaie;

Suraki la micii vânătoreşti şi la micii de berbecuţ;

Carrefour la micii realizaţi din carne de vită şi porc;

Mega Image la micii formaţi;

Pedra la micii din carne de pui.

 

În toate caserolele de mititei  s-a folosit bicarbonat de sodiu.

La 40% dintre mititeii analizaţi s-au folosit arome.

La 32% dintre mititeii analizaţi s-a folosit ascorbat de sodiu.

La 32% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acid ascorbic.

La 28% dintre mititeii analizaţi s-a folosit carmin.

La 28% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acetat de sodiu.

La 20% dintre mititeii analizaţi s-a folosit nitrat de potasiu.

La 12% dintre mititeii analizaţi s-a folosit aromă de fum.

La 12% dintre mititeii analizatţi s-a folosit monoglutamatul de sodiu.

La 8% dintre mititeii analizaţi s-a folosit citratul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit acidul citric.

La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit lactatul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit izoascorbatul de sodiu.

La 4% dintre mititeii analizaţi s-a folosit procolor și superfrich.

 

Ce efecte pot avea E-urile descoperite asupra sănătății consumatorilor

 

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestor produse, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.

E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numita coșenila. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

E252 – nitratul de potasiu se foloseşte ca şi conservant şi face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriţi (E250). Nitriţii de sodiu reacţionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E262 – acetatul de sodiu se foloseşte ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formează calculii la rinichi.

E301 –ascorbatul de sodiu se foloseşte ca antioxidant şi este  sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se găseşte în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor.

E316 – izoacorbatul de sodiu este o substanţă care prelungeşte perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E325 – lactatul de sodiu. Acidul lactic şi lactaţii sunt utilizaţi drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, fiind folosit şi pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Se obţine din fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasă.

E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E331 - citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.

E500 - bicarbonatul de sodiu este un agent de afânare reprezentând o componentă a prafului de copt. Rolul bicarbonatului este de a frăgezi carnea şi de a o afâna (dioxidul de carbon eliminat la cald formează goluri care dau elasticitate şi volum micilor).

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

 

Top 10 mititei cu carmin, monoglutamat de sodiu, acid citric, nitrat de potasiu şi izoascorbat de sodiu:

Auchan  - micii din carne de porc, vită şi oaie conţin carmin şi nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de porc conţin carmin şi nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de vită şi oaie conţin carmin şi nitrat de potasiu;

Auchan – micii din carne de porc şi vită conţin carmin şi nitrat de potasiu;

Galli Gallo – micii din carne de curcan conţin carmin şi acid citric;

Cora – micii din carne de porc conţin monoglutamat de sodiu;

Cora – micii din carne de vită şi oaie conţin monoglutamat de sodiu;

Cora – micii din carne de vită şi porc conţin monoglutamat de sodiu;

Doly (Kaufland) – micii din carne de porc şi vită conţin carmin;

Mega Image – micii din carne de porc şi vită conţin izoascorbat de sodiu.

 

Nu mai mâncăm mititei?

Cum mititeii sunt foarte apreciați de români și nu concep un grătar fără ei, cum facem să nu renunțe la ei?

„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC .

De asemenea: „Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 - 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 - 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii”, a mai spus conf. univ. dr. Costel Stanciu.