Michelle, Prima Doamnă de culoare

Michelle, Prima Doamnă de culoare

Michelle Obama, al cărei soţ a fost ales preşedinte al Statelor Unite, va fi prima femeie de culoare care se va instala la Casa Albă în calitate de Primă Doamnă, relatează AFP, potrivit RTV.

Susţinătorii săi au prezentat-o drept o nouă Jackie Kennedy datorită graţiei şi eleganţei sale. Zveltă, cu o înălţime de 1,82, soţia lui Obama a fost lăudată de editorii prestigioasei reviste Vanity Fair, care au numit-o "comandantul nostru în rochie de seară".  Însă adversarii săi au acuzat-o de lipsă de patriotism, de aroganţă şi de rasism.

Presa conservatoare a numit-o chiar "jumătatea penibilă" a fostului senator de Illinois şi "Doamna Reproş", fiind acuzată că alimentează resentimentele comunităţii de culoare faţă de albi şi că se plânge în mod constant. Michelle Obama are 44 de ani şi provine dintr-o familie modestă. Ea a crescut în Chicago, în South Side, cel mai sărac cartier din oraş, unde locuia împreună cu părinţii şi fraţii săi într-un apartament cu două camere. Tatăl său, Frazer Robinson, angajat la primărie, a muncit toată viaţa, deşi era bolnav de scleroză. Mama ei, Marian, s-a ocupat de creşterea copiilor.

Însă Michelle a fost admisă la prestigioasa universitate Princeton în 1981. Teza sa în sociologie a avut ca subiect diviziunea rasială: cum studenţii de culoare îşi însuşesc "structura socială şi culturală a albilor" şi se identifică din ce în ce mai puţin cu comunitatea lor de origine.

Ne puteți urmări și pe Google News

După Princeton, ea a intrat la facultatea de drept de la Harvard şi a devenit avocat în Chicago, unde l-a întâlnit pe Barack Obama.

După căsătorie, în 1992, Michelle a părăsit sectorul privat şi s-a angajat la Primăria din Chicago, apoi la spitalul universitar, unde este în prezent vicepreşedinte. Cuplul prezidenţial are două fete, Malia Ann (născută în 1998) şi Natasha (născută în 2001).

Ea a fost unul dintre stâlpii campaniei soţului său, a acordat sute de interviuri şi a vorbit în faţa unor mulţimi considerabile.