Interesul pentru fotbal a fost întreținut nu numai de marile cluburi europene – Real Madrid, Inter Milano, FC Barcelon, Bayern Munchen sau Manchester United – ci și de outsideri care au apărut de nicăieri și au reușit prestații fabuloase în Liga Campionilor, Liga Europa și Cupa Cupelor.

Este vorba despre cluburi care au trăit „visul unei nopți de vară”, fără să mai reușească, ulterior, alte performanțe continentale. Stade de Reims este singura echipă din Franța care a jucat de două ori finala Cupei Campionilor Europeni. Se întâmpla în 1956 și 1959, atunci când mica grupare din Hexagon ceda în fața lui Rea Madrid, scor 3-4 și 0-2. Reims a trăit perioada de glorie între 1949 – 1962, atunci când a câștigat șase titluri de campioană a Franței.

Leeds United a luptat cu Bayern Munchen în 1975, pentru trofeul CCE, dar a fost învinsă cu scorul de 0-2. Gruparea engleză s-a zbătut în ligile inferioare în ultimii ani și trăiește cu amintirea celor trei titluri câștigate în 1969, 1974 și 1992. Leeds a mai jucat o finală de Cupa Cupelor, în 1973, și a căzut victimă celor de la AC Milan (scor 0-1).

În 1979, Malmo uimea lumea fotbalului după ce reușea să se califice în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni. Suedezii i-au înfruntat pe englezii de la Nottingham Forest și au pierdut cu 0-1. Performanța a fost istorică pentru nordici, care au devenit de 18 ori campioni în Suedia.

Steaua București a devenit, în 1986, prima echipă din Europa de Est care a câștigat CCE, după binecunoscutul succes de la Sevilla, obținut contra Barcelonei (2-0 după loviturile de departajare).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE