Evenimentul Zilei > Social > Medicii de familie nu semnează contractul-cadru şi pleacă în străinătate
Medicii de familie nu semnează contractul-cadru şi pleacă în străinătate

Medicii de familie nu semnează contractul-cadru şi pleacă în străinătate

Medicii de familie au decis sâmbătă să nu semneze contractul-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și să conteste în instanță actele normative prin care sunt obligați să muncească forțat și să asigure informatizarea din bani proprii.

Medicii de familie s-au reunit, sâmbătă, într-o conferinţă organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF), unde au discutat despre problemele din sistemul de sănătate şi despre măsurile de protest pe care le vor lua împotriva Ministerului Sănătății și CNAS.
„Contractul-cadru, pe doi ani, decapitează liberalismul profesiei medicale, afectează drepturile pacienţilor şi încearcă subjugarea birocratică a medicilor din asistenţa primară, promovând falsa dezbinare şi deprofesionalizarea", au spus reprezentanţii medicilor de familie, se arată într-un comunicat dat la sfârșitul conferinței.
O altă măsură luată de medicii de familie este depunerea cererilor de obţinere a certificatelor de conformitate, pregătind emigrări masive.
Muncă forțată, plafoane la rețete și informatizare din bani proprii
Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că vor fi practic obligaţi să susţină informatizarea sistemului din bani proprii, dar şi să asigure servicii de permanenţă împotriva voinţei lor.
De asemenea, sunt nemulțumiți și de impunerea plafoanelor la prescripțiile medicamentelor, care i-ar pune în situația de a-și alege pacienții care consumă mai puține  resurse.
Mai mult, Ministerul i-a anunţat că dacă nu semnează contractul cadru, vor deroga medicii din ambulatorii să le preia listele de pacienţi, însă „conform legii 95, este ilegal să practice o specialitate pentru care nu s-au pregătit”.
"Împreună cu colegii de alte specialităţi ne vom opune încercărilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune între specialităţi. Nu ne aşteptăm şi nu mai dorim ca MS sau CNAS să ne cheme la «consultări». Dorim să îi asigurăm pe guvernanţi de întreaga noastră disponibilitate de colaborare în cazul în care doresc realmente să discutăm serios şi bazat pe argumente, dar şi de hotărârea de a merge până la capăt cu protestele", au conchis reprezentanţii medicinei de familie.