Medicii ar putea să renunțe să mai facă gărzi suplimentare din cauza impozitării progresive. Semnal de alarmă pentru Guvern

Medicii ar putea să renunțe să mai facă gărzi suplimentare din cauza impozitării progresive. Semnal de alarmă pentru GuvernSursa foto: Arhiva EvZ

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a tras un semnal de alarmă pentru Guvern. Sindicaliștii din Sănătate susțin că impozitarea progresiva va afecta dorința medicilor din România de a face gărzile din afara normei lor.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a emis un comunicat de presă în care a explicat că au fost analizate toate variantele vehiculate în spațiul public privind schimbările la sistemul de impozitare, iar concluzia a fost că veniturile realizate de medici în gărzile suplimentare vor fi afectate. Reprezentanții organizației au mai adăugat că dacă vor exista diferențe mari între pragurile de impozitare, medicii pot lua în calcul varianta de a renuța să mai facă gărzi suplimentare.

„O astfel de măsură ar interveni pe fondul unei nemulţumiri justificate preexistente a medicilor faţă de nivelul plăţilor acordat pentru gărzile suplimentare normei de bază. În acest sens, poate fi reţinut că în anul 2023 intervine scadenţa privind onorarea obligaţiei legale de plată a gărzilor cu tariful orar al normei de bază”, se precizează în comunicatului de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Organizația a mai transmis că proiectul noii legi a salarizării a fost realizat ținând cont și de această așteptare a cadrelor medicale.

Ce au cerut medicii de la Guvern

Sindicatul a amintit și de faptul că în discuția privind sistemul de impozitare sunt incluși medicii care aleg să muncească mai mult decât o normă. Federația a subliniat că doctorii fac aceste eforturi pentru a asigura un serviciu public esențial. Așadar, se așteaptă să primească un câștig suplimentar pentru munca lor. „Solidaritatea Sanitară” a evidențiat cât de eficiente au fost unele măsuri de politică publică cerute de federație. Scopul lor a fost ca gărzile suplimentare să fie plătite în mod echitabil, dar și ca medicii să aibă parte de același număr de gărzi.

„Încălcarea așteptărilor poate genera în mod firesc consecinţe ce pot merge până la refuzul efectuării gărzilor suplimentare normei de bază. Pentru o corectă înţelegere a situaţiei de către publicul larg, este important de reţinut seria intervenţiilor pozitive anterioare, care au determinat creşterea numărului de medici care efectuează gărzi, efectele acestora riscând acum să fie anulate prin intervenţiile Guvernului”.

Regimul gărzilor medicilor a fost schimbat în anul 2016

În comunicatul de presă se mai precizează că modificarea regimului gărzilor din anul 2016, realizată în urma unui protest coordonat de „Solidaritatea Sanitară”, a reprezentat un punct de cotitură. Este important de precizat că în urmă cu 10 ani gărzile publice erau realizate de 31% dintre medicii angajați. În prezent, 48% dintre doctorii angajați fac gărzi în spitalele din România.

Sindicatul a subliniat și că media numărului de ore de gardă pentru un medic s-a înjumătățit în prezent față de anul 2013, când un singur doctor făcea 90 de ore de gardă. „Această evoluţie are ca efecte atât o creşte a calităţii vieţii profesionale a medicilor, cât şi o creştere a calităţii serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii”.

Analiza realizată de federație a arătat că numărul medicilor care efectează gărzi poate fi crescut până la 64% dacă acestea vor fi plătite cu tariful orar al normei de bază. „Aceasta ar determina o creştere semnificativă a numărului de medici care participă la efectuarea gărzilor, accentuând toate efectele pozitive amintite anterior. De asemenea, eliminarea diferitelor scutiri de gardă ar putea contribui la creşterea gradului de echitate în distribuirea acestei sarcini”, se mai precizează în același comunicat.