Premierul Nicolae Ciucă se opune impozitării progresive: În România, evidența fiscală încă se ține cu creionul în registre

Premierul Nicolae Ciucă se opune impozitării progresive: În România, evidența fiscală încă se ține cu creionul în registreSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

După mai multe zile de discuții pe tema impozitării veniturilor mari, este pentru prima dacă când premierul a devenit categoric pe acest subiect. Potrivit lui Nicolae Ciucă, acest lucru nu se poate face din moment ce contabilitatea în foarte multe locuri din România, se face cu creionul.

Premierul Ciucă a fost extrem de categoric pe marginea acestui subiect, al impozitării progresive, dorită de cei de la PSD.

Ciucă a arătat cu degetul spre Ministerul de Finanțe, unde digitalizarea este un concept care nu există, și unde dosarul cu șină și documentele îndosariate, sunt la ordinea zilei.

„Așa cum azi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă. Impozitarea progresivă e o soluție care se poate aplica doar atunci când vom avea toate instrumentele necesare, mai precis digitalizarea la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru determinarea venitului global, pentru că discutăm de impozitare progresivă în momentul în care putem să determinăm venitul global. Așa cum azi toate aceste cifre încă sunt ținute cu creionul în registre este imposibil să se aplice impozitarea progresivă”, spune Nicolae Ciucă.

Un subiect care poate fi abordat peste cinci ani

Impozitarea progresivă este un subiect care poate fi abordat într-o perioadă de timp, care a fost estimată de de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, între trei și cinci ani.

De altfel, toate instituțiile financiare recomandă României ca acest lucru să se întâmple, a mai comentat ministrul de Finanțe.

„Vom avea această dezbatere (despre introducerea impozitării progresive - n.r.). Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă dacă ar fi agreată de coaliție. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă”, spune Adrian Câciu.

PNL nu va renunța și nu va negocia cota unică

În ultimele zile au existat tot felul de zvonuri legate de faptul că PNL ar negocia cota unică, la schimb cu comasarea alegerilor.

Acest lucru a fost infirmat de liberalul Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal.

„Nu se pune problema renunțării la cota unică, pentru că PNL este cel care a introdus-o și care o susține în continuare. Cota unică a fost un instrument și este în continuare care a funcționat, a funcționat în realitate, în economie, acolo unde contează, este cea mai prietenoasă formulă fiscală, dacă putem să spunem așa, atât pentru cetățeni, cât și pentru firme. Colectarea unei cote mai mici și unice la nivel de economie a adus mult mai mulți bani la buget decât această impozitare progresivă”, afirmă Ionuț Stroe.

 

Ne puteți urmări și pe Google News