PNL vrea ca plafonul de la care se face impozitarea pensiilor să fie mărit. Poate crește de la 2.000 la 3.000 de lei
- Iulia Moraru
- 20 septembrie 2022, 10:55
PNL vrea plafonul pentru care pensiile sunt scutite de impozitare să fie mărit, de la 2.000 la 3.000 de lei. Măsura vine în contextul în care prețurile continuă să crească, iar cei care au pensii mici se confruntă cu greutăți din ce în ce mai mari.
PNL a redactat un proiect legislativ care are în vedere majorarea plafonului de la care se face impozitarea pensiilor. Dacă acesta ar urma să fie adoptat, va crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.
În prezent, potrivit Codului fiscal: „venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată”.
În acest sens, liberalii au precizat că în ultimii cinci ani nu a mai fost făcută nicio modificare a plafonului care stabilește venitul impozabil lunar din pensii, deși creșterea accelerată a inflației are efecte negative asupra persoanelor cu venituri mici.
Impactul bugetar al acestor modificări va fi de aproximativ 87,49 milioane lei lunar.
PNL susține creșterea plafonului de la care se impozitează pensiile
Inițiatorii proiectului au specificat că acești bani vor fi acoperiți din creșterea veniturilor bugetului de stat și din creșterea veniturilor bugetului general consolidat.
Această măsură, susțin liberalii, se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare, asigurând o serie de avantaje:
- contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
- contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;
- contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor.
Decizia neimpozitării pensiilor mici trebuie să fie luată în coaliție
În acest sens, premierul Nicolae Ciucă a precizat în urmă cu ceva timp că au avut loc discuții în partid pe tema neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei, însă toate acestea trebuie discutate și cu partenerii de Coaliție, ținând cont de resursele bugetare și de impactul pe care acestea le vor avea.
„Vom merge cu ea în coaliție, vom discuta cu partenerii de coaliție, cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de față ne discutând acest subiect, vă rog să îmi dați voie încă o dată să nu creăm așteptări la oameni care nu nu-și au locul în acest moment.
Nu pot să vă spun acum care este momentul în care ne vom implementa”, a subliniat atunci Ciucă, potrivit profit.ro.