Evenimentul Zilei > Economie > Nicolae Ciucă, despre absorbția fondurilor europene: Până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro
Nicolae Ciucă, despre absorbția fondurilor europene: Până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro

Nicolae Ciucă, despre absorbția fondurilor europene: Până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro

Premierul a declarat, după o întâlnire cu conducerea PNL, că absorbția fondurilor europene este o prioritate pentru România. Până acum au intrat în țară 15 miliarde de euro. S-a făcut și prima plată prin PNRR.

Premierul Nicolae Ciucă a participat, luni, la o ședință cu conducerea PNL. Una dintre principalele teme de discuție a fost legată de absorbția fondurilor europene.

„Domnul ministru Bolos a prezentat toate demersurile care au fost făcute la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să atingem pragul de absorbţie a fondurilor europene. Până în momentul de faţă, 9,5 miliarde de euro sunt deja intraţi în ţară. De aceea, spuneam săptămâna trecută la începutul şedinţei de Guvern, că până în acest moment au intrat în ţară 15 miliarde de euro. 9,5 din fonduri europene, PNRR şi fonduri de coeziune şi 5,5 miliarde de euro, din investiţii străine directe“, a explicat premierul.

Prima plată prin PNRR

Nicolae Ciucă a mai spus și că, în această ședință, s-a discutat și despre PNRR și atingerea tuturor jaloanelor pe care România și le-a asumat.
PNRR este axul principal pentru atragerea fondurilor europene şi care urmează să aibă ca perioadă de aplicabilitate anul 2026.

„Am salutat decizia Comisiei Europene de a fi avizat prima cerere de plată şi banii respectivi, 2,6 miliarde de euro, urmează să intre în ţară”, a spus Ciucă, potrivit news.ro.

României i-au fost aprobate sume în valoare de 29,18 miliarde euro pe proiecte de reziliență, mai precis 292 investiții și 215 reforme.

Peste 29 de miliarde de lei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că țara noastră a înregistrat progrese suficiente în cadrul PNRR, România fiind pregătită să primească o primă plată.

România va primi 2,6 miliarde euro ca urmare a progreselor sale bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului. Printre acestea se numără măsuri de intensificare a luptei împotriva corupţiei, precum şi reforme care vizează reducerea părăsirii timpurii a şcolii şi etape preliminare importante în reformarea sistemului public de pensii. Mult succes în continuare României! Comisia vă este alături de pe drumul către redresare”. a declarat preşedinta Comisiei Europene.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: