PNL propune reducerea taxării muncii: „Aceste lucruri se vor regăsi în viitorul program de guvernare”

PNL propune reducerea taxării muncii: „Aceste lucruri se vor regăsi în viitorul program de guvernare” Ionuț Stroe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Coalția de guvernare lucrează pentru un pachet de măsuri între care se află și reducerea nivelului de taxare pentru muncă. Noile reglementări vor fi introduse în programul de guvernare și vor fi implementate după rotativa din luna mai. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că partidul lucrează la câteva măsuri pe zona de fiscalitate, împreună cu PSD. El s-a arătat nemulțumit de faptul că o propunere legislativă sumilară a fost inișiată de Florin Cîțu și Dan Vîlceanu. Ionuț Stroe a subliniat că toate măsurile propuse de PNL se vor regăsi în programul de guvernare ce va fi asumat de Marcel Ciolacu la preluarea funcției de premier, în luna mai.

Marcel Ciolacu a anunțat, în urmă cu câtva timp, că intenționează să reducă fiscalitatea în zona muncii. O astfel de măsură a fost propusă și de USR, imediat după alegerile din 2020, însă nu a fost dorită de liberali.

„I-am cerut domnului Vîlceanu puţină răbdare, în momentul de faţă lucrăm la câteva măsuri care să întregească un pachet pe zona de fiscalitate, evident cu partenerii de la PSD, le vom pune la punct şi toate aceste lucruri se vor regăsi în viitorul program de guvernare al viitorului guvern care va fi condus de prim-ministrul social-democrat”, a declarat Ionuț Stroe.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL și taxele pe muncă

Ionuț Stroe susține că liberalii s-au pronunțat dintotdeauna, când s-au aflat la guvernare în favoarea diminuării taxelor pe muncă. Doar că nu au pus nici în aplicare nici o măsură în această direcție. Dimpotrivă, alături de colegii din PSD, anul trecut au susținut și au impus suprataxarea contractelor de muncă part-time, de care acum se dezic.

„Există din punctul nostru de vedere perspective în favoarea dimunării taxării muncii. Toate aceste lucruri, înainte de a fi asumate individual, şi promovate ca fiind ideile unora sau altora, se vor regăsi dacă au acesti parlamentari răbdare, în noul program de guvernare unde vor fi definite mult mai multe măsuri decât punctual aceste măsuri, care într-adevăr sunt benefice”, a afirmat Ionuţ Stroe, coform Prima News.

Sursa foto: Razvan valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu își asumă reducerea taxării muncii

În urmă cu mai puțin de o lună, Marcel Ciolacu spunea că munca în România ar trebui taxată mai puțin. El arăta că țara noastră are una dintre cele mai mari cote de impozitare pentru muncă, peste ceea ce se întâmplă în Europa.

„Cred că este momentul ca impozitarea muncii în România, de la aproximativ 47%, să înceapă să scadă. La 3.000 de lei, asta reprezintă în jur de 600 de euro, un german plătește un impozit pe muncă în jur de 94 de euro. În România, la 3.000 de lei, un român plătește 236 de euro. Asta e diferența de impozitare a muncii într-un stat consolidat economic și România”, spunea Marcel Ciolacu.

România are una dintre cele mai ridicate cote de impozitare a salariilor din Europa, cu o rată de 41,5%. La nivel european, media taxării este de 19,2%. Pe primul loc la acest capitol se află Suedia, care are o scară de impozitare progresivă ce ajunge la 60%. În Danemarca, rata depășește 55%.

PNL nu este de acord cu suprataxarea companiilor mari

În acest context, purtătorul de cuvânt al PNL este de părere că nu ar trebui introdusă o suprataxă pentru companiile care își desfășoară activitatea în România. El a spus că o astfel de măsură se va reflecta imediat în prețuri. El s-a arătat de acord cu introducerea unei astfel de taxe pentru companiile din energie care au înregistrat profituri poate neaşteptate.

„Taxa de 1% poate fi o piedică pentru aceste investiţii. Există un singur program de guvernare, numitorul comun este acest program de guvernare, am căzut de acord la momentul respectiv de acord care sunt măsurile, şi pe zona fiscal bugetară şi pe zona social şi în ceea ce priveşte IMM-urile şi marile companii. Această suprataxare a marilor companii nu se regăseşte în programul de guvernare”, a spus Ionuț Stroe.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că o astfel de taxă ar putea afecta nivelul investițiilor și va reduce creșterea economică

„Nu cred că în momentul de faţă ar fi oportun să punem această suprataxare a marilor companii, lucrurile acesta se va vedea imediat în preţuri, se va duce în zona celor care consumă. Ba mai mult, în contextul acesta extrem de dificil, o taxă în plus ar putea să sperie investiţiile şi perspectivele noastre de creştere economică să nu fie la fel de optimiste precum sunt în momentul de faţă”, a spus Ionuț Stroe.