Cu cât vor fi impozitate salariile mari ale bugetarilor. Mihai Tudose, despre risipa de la buget

Cu cât vor fi impozitate salariile mari ale bugetarilor. Mihai Tudose, despre risipa de la bugetCota unică.Sursa foto: Arhiva EVZ

Deşi premierul Nicolae Ciucă a promis modificarea „Ordonanței austerității”, adică fără salarii înghețate și angajări blocate la stat (şi așa sufocat), vor exista alte măsuri pentru a mai scoate bani cu scopul de a astupa gaura de la buget produsă de proasta guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă le-a promis sindicaliștilor că așa-numita ordonanță a austerității nu va înghețarea salariilor şi angajările la stat, în schimb se dorește o impozitare a salariilor mari din rândul bugetarilor, iar procentul este destul de semnificativ, potrivit surselor. În consecință, pentru a astupa „gaura de la buget de 20 de miliarde lei”, guvernul urmează să adopte o OUG afectând veniturile şi aşa nejustificat de mari ale bugetarilor.

Cu cât vor fi impozitate salariile mari ale bugetarilor

Din primele informații se pare că ordonanța austerității ar putea aștepta până săptămâna următoare, timp în care guvernanții o vor gândi bine și o vor pune la punct, urmând ca ulterior să fie adoptată în Guvern în jurul datei de 15 mai.

Surse guvernamentale spun însă că va exista un impozit de 16% pentru toate salariile care îl depășesc pe cel al președintelui Klaus Iohannis. Este vorba aici despre veniturile apărute în urma cumulului pensie salariu, în cazul angajaților la stat.

La nivelul coaliției au avut loc discuții cu privire la acest procent, urmând să se ia o decizie zilele următoare. Cu alte cuvinte, toate salariile bugetarilor care depășesc 25.000 de lei brut ar putea fi impozitate cu 16%. Ministerul Finanțelor va fi cel care va trebui să facă o analiză și să spună câți bani se vor strânge în urma unui astfel de impozit și care va fi impactul asupra veniturilor.

Mihai Tudose: Hai să luăm o pastiluță, să luăm două pastiluțe, să mai stăm puțin la cald

Europarlamentarul Mihai Tudose dă vina pe ANAF: „Din măsurile astea, nimic nu este bătut în cuie. Este propunerea PSD-ului, se pare că încă neacceptată sau refuzată de parteneri, atât de PNL cât și de UDMR, în ceea ce privește impozitarea progresivă pentru veniturile cumulative obținute de la stat, pensie plus salariu. O spun mai pe românește. Structura de finanțe a României are două componente mari. Partea de minister de Finanțe, care cheltuie banii, adică repartizează banii care se cheltuie, și partea de colectare, adică cel care aduce banii la buget, și anume ANAF-ul.

Atât timp cât ANAF-ul nu își face treaba cum trebuie, apar probleme la cheltuieli. Ca într-o familie... Când cel care aduce banii în casă nu îi aduce pe toți, încep să taie din porția de mâncare. Ideea e să nu ajungem să fie gravă, pentru că dacă ajungem să fie gravă, este ca atunci când începi să strănuți. Hai să luăm o pastiluță, să luăm două pastiluțe, să mai stăm puțin la cald, că dacă o lăsăm de capul ei, ajungem în spital”, a explicat europarlamentarul Mihai Tudose la antena3.ro.