Impozitarea bacșișului se întoarce. Din ianuarie vom putea plăti serviciul chelnerilor direct cu cardul
- Maria Pană
- 29 decembrie 2022, 16:21
Noile reguli de fiscalizare a bacșișului intră în vigoare din ianuarie, iar din acel moment vom putea da bacșiș, în restaurante și baruri, direct cu cardul bancar.
Până acum, în lipsa unor prevederi speciale, localurile nu puteau să încaseze bacșișurile prin plata cu cardul. „Pentru operatorii economici [care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 -- restaurante -- și 5630 -- baruri și alte activități de servire a băuturilor --], bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, scrie în actul normativ. Această măsură a plecat, conform inițiatorilor legii, de la faptul că până acum clienții nu puteau să achite și bacșișul cu cardul bancar, ci numai consumația în sine.
Noi reguli legate de bacșiș, în 2023
Practic, dacă un client opta să achite consumația cu cardul, bacșișul putea fi lăsat numai în numerar. Din acest motiv, parlamentarii au decis „instituirea obligației de evidențiere pe bonul fiscal a bacșișului încasat de la clienți, în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia - card, numerar, substitute de numerar”, așa cum scria în expunerea de motive a legii. Însă cum va funcționa plata bacșișului începând din ianuarie 2023? În primul rând, trebuie subliniat că bacșișul rămâne opțional, la fel ca până acum. În al doilea rând, clienții vor primi, înainte de emiterea bonului fiscal, o notă de plată pe care vor trece dacă și cât vor să lase bacșiș.
Clienții care vor să dea bacșiș vor avea două opțiuni - fie să lase bacșiș într-un procent fix, de până la 15% din valoarea consumației, fie să lase bacșiș o sumă anume. „Operatorii economici (...) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. (...) Bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate și este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea «bacșiș»”, scrie în noua lege.
În al treilea rând, ulterior alegerii unei variante, se va emite bonul fiscal, pe care va fi trecut inclusiv bacșișul. Iar plata consumației și a bacșișului se va putea face fie cu numerar, fie cu cardul bancar, după cum alege clientul. Companiile care nu vor respecta noile reguli de fiscalizare a bacșișului vor risca amenzi de până la 4.000 de lei. Veniturile din bacșiș vor trebui adunate de local, impozitate cu 10% și apoi împărțite salariaților conform unei proceduri interne speciale.