Adrian Câciu a vorbit despre impozitarea muncii. Ce planuri au social-democrații pentru programul de guvernare

Adrian Câciu a vorbit despre impozitarea muncii. Ce planuri au social-democrații pentru programul de guvernareSursa foto: Dreamstime.com

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a vorbit despre planurile sale pentru programul de guvernare al PSD. Oficialul susține că și-ar dori să continue cu reducerea impozitării muncii până la finalul acestui an, dar și în 2024. Pentru că tot a vorbit despre proiectele din perioada de guvernare a social-democraților, Câciu a spus că obiectivul de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale este atins.

Ministrul Finanțelor a vorbit duminică, 26 februarie, despre programul de guvernare al PSD, care va fi finalizat până la jumătatea acestei luni. Adrian Câciu și-a exprimat dorința de a continua cu reducerea impozitării muncii şi pe a doua jumătate a acestui an și în 2024.

„Eu aş vredea, în funcţie de cum închidem negocierile cu colegii de coaliţie, pe programul de guvernare, aş vedea o continuare a reducerii impozitării muncii şi pe a doua jumătate a acestui an şi în 2024”, a spus Câciu la Prima News, arătând că pe salariul minim, practic împozitarea muncii a scăzut la 38% faţă de 41,75, deci avem deja un prim pas pe care l-au făcut de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanțelor a anunțat că, până la finalul lunii februarie, PSD va termina programul de guvernare.

„Probabil vor fi şi elemente de divergenţă, le decide conducerea coaliţiei”, a mai spus Câciu.

Ce se întâmplă cu legea pensiilor speciale

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre pensiile speciale, precizând că ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea discuții cu Comisia Europeană, săptămâna viitoare. În luna martie, legea va fi adoptată în Parlament. Oficialul a declarat că, în prezent, pensiile speciale reprezintă 0.8% din PIB: pensiile militare care reprezintă aproape 11 miliarde de lei în 2023 și restul 1,4 miliarde, magistrați și celelalte categorii.

„Sunt 12 miliarde de lei, dar această pondere a cheltuielior cu pensiile speciale scade de 3 ani de zile. În 2020 aveam 0.96% din PIB, apoi 0.93 % în 2021, 0.84% în 2022, iar anul acesta închidem cu 0.78%”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a mai spus, în cadrul intervenției sale, că, în ciuda faptul că se discută despre scăderea cheltuielilor, această scădere este realizată, iar problema o reprezintă „celelalte elemente din jalon, o parte de contributivitate, vechime mai mare în muncă, care sunt cuprinse oarecum în proiectul dezbătut de Banca Mondială”.

„Raportul Băncii Mondiale l-am primit şi eu ieri, vreau să îl citesc în amănunt, astfel încât săptămâna viitoare înţeleg de la domnul ministru Budăi că are o discuţie şi cu Comisia Europeană, pe care variantă, din ce recomandări mai face, din raport.

Scopul este ca jalonul să treacă, să fie îndeplinit. Vorbim şi de ipocrizie politică, Obiectivul de reducere a cheltuieilor cu pensiile speciale, din PIB este atins, ce vrem să obţinem? A, vrem o reformă a pensilor speciale, să discutăm ce ar fi însemnat ea. Reformele acestea se puteau face şi fără PNRR, dacă voiam să le facem”, a spus ministrul Finanţelor.