Evenimentul Zilei > Social > Ultima soluție în lupta cu pandemia: măștile mai scumpe ar putea deveni obligatorii
Ultima soluție în lupta cu pandemia: măștile mai scumpe ar putea deveni obligatorii

Ultima soluție în lupta cu pandemia: măștile mai scumpe ar putea deveni obligatorii

Eficiența ridicată a măștilor mai scumpe ar putea determina multe țări să introducă obligativitatea purtării lor. Măsura ar ajuta considerabil la controlul pandemiei.

Măștile mai scumpe ar putea deveni obligatorii! În contextul răspândirii unor variante noi, foarte contagioase, de coronavirus, experţii susţin că este momentul să se ia în considerare utilizarea unei protecţii respiratorii de calitate medicală. O altă soluție ar fi purtarea laolaltă a unei măşti chirurgicale şi a uneia din ţesătură, scrie AFP, citat de știridiaspora.

Oamenii de ştiinţă au căzut unanim de acord că principala modalitate de răspândire a virusului este prin aer. În prezent există tot mai multe dovezi că picăturile mici rezultate din respiraţia obişnuită şi vorbire sunt contagioase. Ele pot parcurge distanţe de mai mulţi metri. Deci reprezintă o modalitate comună de transmitere. Se adaugă contagiozitatea mai mare a variantelor emergente, cum ar fi B.1.1.7. Ele necesită o încărcătură virală mai mică pentru a provoca boala simptomatică COVID-19.

Măștile mai scumpe ar putea deveni obligatorii! Au avantaje cheie ca filtrarea și fixarea

Linsey Marr, profesoară de inginerie civilă şi a mediului în cadrul Virginia Tech, a declarat pentru AFP: „Eficienţa unei măşti depinde de două lucruri: filtrare şi fixare. O filtrare bună elimină cât mai multe particule posibil. O fixare bună înseamnă că nu există scurgeri prin lateralele măştii, pe unde aerul – şi virusurile – pot circula”, a spus ea. Expertul a adăugat că și un mic spaţiu ar putea duce la o reducere cu 50% a performanţei măștii.

Printre cele mai bune materiale pentru blocarea particulelor mici se numără polipropilena neţesută. Este utilizată pentru producţia de N95 şi de măşti de tip chirurgical. Foarte recomandate sunt și filtrele HEPA. Dintre ţesături, bumbacul cu ţesătură deasă funcţionează cel mai bine.

„Dacă purtaţi o mască de pânză, alegeţi una care are mai multe straturi. În mod ideal una cu un buzunar în care puteţi strecura un material filtrant bun. Sau puteţi dubla masca purtând o mască de tip chirurgical împreună cu o mască din ţesătură, bine strânsă, deasupra”, a. recomandat Marr.

Dublarea măștii: combinarea a două straturi captează 75% dintre particulele virale

Măştile chirurgicale sunt fabricate din materiale cu o bună capacitate de filtrare. Tind însă să fie largi. Adăugarea unei măşti din ţesătură deasupra menţine marginile fixe şi reduce scurgerile. Adăugarea unui strat suplimentar îmbunătăţeşte filtrarea – dacă un singur strat captează 50% dintre particule, prin combinarea a două straturi se ajunge la 75%.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE