Evenimentul Zilei > International > Măslinul vechi de pe vremea lui Alexandru Macedon a ars în incendiile care fac ravagii în Grecia
Măslinul vechi de pe vremea lui Alexandru Macedon a ars în incendiile care fac ravagii în Grecia

Măslinul vechi de pe vremea lui Alexandru Macedon a ars în incendiile care fac ravagii în Grecia

Măslinul vechi de pe vremea lui Alexandru Macedon a ars în incendiile care fac ravagii în Grecia

Un măslin bătrân de peste 2500 de ani a ars în incendiul devastator de pe insula Evia.
Copacul de pe plantația de măslini din Rovia era un simbol la insulei, fiind amintit și de geograful și filosoful antic Strabom în scrierile sale.
Arborele era de-a dreptul uriaș și a continua să dea. Anunțul a fost postată pe Twitter de Apostolis Panagiotou, iar imaginea a devenit rapid virală.

Disperare pe insula Evia

Dincolo de dispariția măslinului milenar, oamenii din Evia au multe alte motive de disperare,
Într-o declarație care dă glass disperării oamenilor din nordul insulei Evia, Giannis Kontzias, primarul din Istiaia – Aidipsos, a spus că ceea ce se vede acum este „finalizarea unui holocaust”.

„Adevărat, am fi putut economisi și mult mai mult”, spune el. „Am fost pe munte de miercuri, la 14:30, făcând apeluri dramatice pentru mai multe avioane pe care am reușit să le păstrăm timp de 30 de ore.”

Kontzias spune că nenori0crea a început când vântul și-a schimbat direcția.

„Vântul a întors focul către Municipalitatea Istiaia Aidipsos, înmulțind fronturile.

„Vom lupta zeci de ani pentru a readuce nordul Evia la ceea ce a fost înainte”

„Fac un apel dramatic (către autoritățile elene) pentru a trimite avioane. Foarte puține dintre acestea au sosit ieri, dar nu erau potrivite. Astăzi,numai șapte dintre ele acționează, în special lângă Artemisio. Unul după altul satele noastre cad. O unitate municipală după cealaltă. Ceea ce a fost salvat a fost salvat de voluntari și de sufletul locuitorilor acestui pământ. Au rămas ultimii care au salvat ceva de la casele lor, ceva de care vom putea să ne agățăm pentru a rămâne și a locui în acest ținut”.
Copiii noștri nu vor vedea niciodată pământul nostru în același mod în care l-am văzut.
Vom lupta zeci de ani pentru a readuce nordul Evia la ceea ce a fost înainte”, a declarat Kontizas citat de site-ul greekreporter.com.

Sude de locuitori au părăsit insula din cauzaincendiilor. Flăcările au distrus case și au transformat mii de hectare de pământ în cenușă pe Evia, a doua insulă ca mărime a Greciei, aflată la nord-est de capitala Atena.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: