Evenimentul Zilei > Actualitate > Pompierii români, trimiși să lupte cu Iadul din Evia. E cea mai grea zona. Cum au promis grecii că își vor arăta recunoștința
Pompierii români, trimiși să lupte cu Iadul din Evia. E cea mai grea zona. Cum au promis grecii că își vor arăta recunoștința

Pompierii români, trimiși să lupte cu Iadul din Evia. E cea mai grea zona. Cum au promis grecii că își vor arăta recunoștința

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a informat că sâmbătă, convoiul format din mașinile de intervenție și suport care a plecat cu 108 pompieri salvatori din România a ajuns în capitala Greciei, Atena,

Salvatorii românii au fost direcționați către insula Evia. Pompierii români vor acționa la stingerea incendiilor care au cuprins insula Evia. Echipajele vor intra sub Comandamentul General al Protecției Civile din Grecia. Informația a fost confirmată și de Raed Arafat, șeful DSU.

Pompierii români  fac parte din echipele mixte

Pompierii români vor  face parte în următoarele zile din echipe mixte împreună cu cei din Grecia. Pe Evia, a doua cea mai mare insulă din Grecia, flăcările incendiului care arde acolo de zile întregi au tăiat orice alt mijloc de evacuare în afara feriboturilor. Focul a izbucnit în urmă cu câteva zile, însă a luat amploare marți, alimentat de caniculă și de vântul puternic.

Unele dintre persoanele evacuate au plecat cu bărcile după ce zonele în care se aflau au fost încercuite de flăcări. Trei pompieri au suferit arsuri în urma intervenției. „Pădurea a fost distrusă, satele au fost arse. Ne-am lăsat în urmă casele, ne-am lăsat animalele de companie”, a declarat o localnică, pentru Skai TV. Insula Evia, devastată de incendiu.

Incendiile au izbucnit în nordul insulei și au avansat în cursul zilei de vineri și sâmbătă dimineață până în zona orașului Limni, din nord-vest. În noaptea de vineri spre sâmbătă, 1.153 de persoane care au fugit dintr-un sat și de pe plajele din Evia au fost evacuate cu feribotul. Sâmbătă, un turist român a surprins imagini cu focarul imens de pe insula care arată acum ca un vulcan ce aruncă în aer nori groși de fum înainte de erupție.

„Plecăm 108, vrem să ne întoarcem 108. Suntem pregătiți, vorbim de incendii de vegetație uscată, dar și de pădure. Mă aștept la un popor disperat, la condiții grele de muncă, dar mă aștept să ne ducem misiunea la bun sfârșit”, a declarat comandantul misiunii, înaintea plecării pompierilor români spre Grecia. Ofițerii responsabili de coordonarea modulului de intervenție din România au intrat în legătură cu omologii lor eleni în vederea stabilirii locației și a modului de organizare a pompierilor români. Aceștia vor acționa alături de celelalte module internaționale sosite în ajutor, în scopul limitării răspândirii incendiilor de vegetație care au pus stăpânire pe teritoriul grecesc.

Pompierii români vor participa la o misiune prevăzută să dureze zece zile, după ce Guvernul de la Atena a cerut ajutor din partea statelor europene. Este prima dată când România intervine la incendii de pădure din afara țării. Și alte state au anunțat că vor interveni în sprijinul Greciei. Echipaje de pompieri din Franța au ajuns acolo încă de joi seară, Parisul urmând să trimită și două avioane de stingere a incendiilor. Întăriri vor veni și din Suedia, Austria, Bulgaria și Israel, notează Euronews.

La Atena, un pompier voluntar a murit în lupta cu flăcările

O parte din pompierii care urmează să ajute la stingerea incendiilor din Grecia au ajuns în Atena. Capitala Greciei e înconjurată de 10 focare. Flăcările au făcut şi prima victimă, un pompier voluntar a murit.

Fumul a otrăvit aerul oraşului şi pământul e acoperit de un strat de cenuşă. Soarele e acoperit în nori groşi de fum. Pompierii luptă zi şi noapte cu flăcările. Peste 50 de case au ars în aceasă zonă şi mai sunt sate unde flăcările au distrus locuinţe. Pe lângă temperaturile uriaşe, cele mai mari din ultimele decenii, problemele sunt amplificate de vântul puternic.

În nordul Atenei, oamenii se urcă pe acoperişuri şi privesc în zare să vadă dacă focul s-a stins sau îi ameninţă. Astăzi au sosit întăriri şi din România: 112 pompieri şi 23 de autospeciale.

Un voluntar şi un pompier au murit în lupta cu flăcările. Tot victimă a incendiilor este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi industrie a Atenei. Bărbatul a fost găsit mort în biroul de la fabrica sa de jucării, ameninţată de foc. Cel mai probabil, spun autorităţile elene, a suferit un atact de cord la vederea flăcărilor care se apropiau.

Ministerul Afacerilor Externe avertizează turiştii că un nou val de temperaturi mari va lovi Grecia la începutul săptămânii viitoare.

Vor fi răsplătiți cu cazare în Thassos la anul

Pompierii români plecați în Grecia vor fi cazați gratuit în locații turistice din insula Thassos în vara anului 2022, au anunțat autoritățile elene.

Municipalitatea Thassos, în cooperare cu Asociația Hoteliers Thassos și Federația Camerelor, a anunțată că oferă, în semn de recunoștință, pompierilor români care ajută la stingerea incendiilor forestiere din statul elen, cazare gratuită în vara anului următor, conform Thassos.gr Municipality of Thassos.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: