Evenimentul Zilei > Actualitate > Infernul a pus stăpânire pe Grecia. Imagini apocaliptice cu incendiile care devastează țara. VIDEO
Infernul a pus stăpânire pe Grecia. Imagini apocaliptice cu incendiile care devastează țara. VIDEO

Infernul a pus stăpânire pe Grecia. Imagini apocaliptice cu incendiile care devastează țara. VIDEO

Scene apocaliptice, cu incendiile din Grecia, desprinse dintr-un film despre sfârștul lumii, sunt postate periodic pe rețelele de socializare. De această dată focul a ajuns în insula Evia, la câteva zeci de kilometri de Atena.

Un videoclip, distribuit pe Facebook, prezintă o incendiu de proporții care a izbucnit marți după-amiază pe insula Evia, la nord-est de Atena, în Grecia. Focul s-a declanșat în partea de nord a insulei, în apropierea orașului Limni și, cu toate că arde de mai bine de 24 de ore, autoritățile nu au reușit să-l țină sub control, după cum relatează greekreporter.com.

În ciuda eforturilor depuse de pompieri, focul se extinde pe mari suprafețe de teren. Pe Evia au fost trimise ajutoare din regiunile învecinate pentru a ajuta la stingerea incendiului, în timp ce pompierii din fac tot ce ține de ei pentru a salva una dintre cele mai pitorești părți ale insulei.

Fanis Spanos, guvernatorul regional al Greciei Centrale, a cerut Atenei, marți seară, să declare stare de urgență pentru zona din jurul localității Limni. Aceasta după ce au ars, deja, peste 150 de case.

Călugării unei mânăstiri au refuzat evacuarea

Satul Rovies a fost evacuat, iar localnicii și turiștii au primit ordin să meargă pe plaja din apropierea satului pentru a fi salvați. Mai multe ambarcațiuni de pescuit, nave ale Gărzii de Coastă elene și feriboturi au participat la evacuarea persoanelor care au ajuns pe plajă.

Miercuri dimineață, poliția a ordonat evacuarea mănăstirii Sfântul David (Osios David) de lângă Damia. Acolo locuiesc în total 12 călugări, dintre care unul are probleme de mobilitate. Potrivit site-ului de știri Proto Thema, călugării au refuzat să își abandoneze mănăstirea și au cerut ajutor suplimentar.

Comisia Europeană trimite ajutor în țările afectate de incendii

Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord. Oficialii de la Bruxelles vor sprijini, astfel, lupta împotriva incendiilor din aceste țări.

Astfel, două aeronave de tipul Canadair, de provenienţă franceză, sunt trimise în zonele afectate din Italia, a detaliat executivul european într-un comunicat. Alte două avioane pentru intervenţii în caz de incendiu din Cipru vor fi trimise în Grecia, împreună cu o echipă de pompieri. Aceștia vor susține operaţiunile de pe teren.

Două elicoptere destinate susţinerii operaţiunilor din Albania vor fi, de asemenea, trimise de Republica Cehă şi de Ţările de Jos. Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Ajutorul a fost mobilizat prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

Turcia a primit trei bombardiere cu apă

Uniunea Europeană a trimis deja trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Focul devastează păduri şi terenuri agricole, precum şi zone locuite din regiunile de coastă.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau miercuri cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporţii la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate.

În Albania, un bărbat a murit într-un incendiu forestier în regiunea Gjirokastrale (sud), unde sute de pompieri şi soldaţi luptă cu zeci de incendii.

Sursa foto: greekreporter.com

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: