Evenimentul Zilei > Actualitate > Noi incendii apocaliptice în Grecia. Ard case, fabrici, explozii şi foc peste tot. Țara stă pe un butoi cu pulbere. FOTO
Noi incendii apocaliptice în Grecia. Ard case, fabrici, explozii şi foc peste tot. Țara stă pe un butoi cu pulbere. FOTO

Noi incendii apocaliptice în Grecia. Ard case, fabrici, explozii şi foc peste tot. Țara stă pe un butoi cu pulbere. FOTO

Oamenii de știință greci au spus că incendiile din aceste zile au depășit 50% din suprafața medie arsă în țară faţă de anii precedenți. Un raport al Observatorului din Atena arată că mii de hectare au ars de duminică până miercuri.

Mii de locuitori au fugit vineri pentru a căuta adăpost de un incendiu forestier la nord de Atena. Pompierii s-au angajeat într-o luptă de nedescris pentru a împiedica flăcările să ajungă la zone populate, instalații electrice și situri istorice.

Într-o scenă dramatică pe măsură ce se apropiau flăcările, echipajele de pompieri s-au dus din casă în casă pentru a ajuta locuitorii aflaţi la nord de capitală. Incendiul a amenințat alimentarea cu energie electrică a unor părți ale capitalei după deteriorarea rețelei de transport, au spus oficialii, adăugând că echipajele de pompieri cu peste 700 de persoane lucrează toată noaptea.

Vântul intens a provocat furtuni de foc, vineri, la nord de Atena. Pompierii români au sărit în ajutor

Potrivit leparisien, Franța urmează să trimită și două bombardiere cu apă, Suedia două avioane, România 112 – peste 100 de pompieri și 23 de vehicule, Elveția trei elicoptere, a declarat un oficial al biroului de presă al pompierilor. Cipru a trimis deja 40 de pompieri și două avioane, în timp ce Israelul a promis 15 pompieri și un mare transport de ignifugi.

Mai multe depozite şi fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena şi nordul Salonicului au luat foc şi s-au produs explozii. Guvernul a transmis locuitorilor din Malakasa şi Sfendali să părăsească zonele prin alerte trimise prin mesaje text pe telefoanele mobile.

Grecia luptă împotriva flăcărilor care devorează țara

Zona Atenei s-a confruntat vineri cu incendii „extreme”, la temepraturi de 40C. Membrii forţelor de securitate au efectuat vizite din uşă în uşă pentru a se asigura că nicio persoană nu a rămas în urmă. Alte evacuări au fost anunţate la Oropos, localitate situată spre nord, la circa 25 de kilometri de Atena.

O dubă carbonizată de un incendiu pe insula Evia din Grecia pe 5 august 2021
Incendiile active în toată Grecia, care fac ravagii de multe zile pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate, s-au înteţit vineri, alimentate de vântul intens dinspre vest. În ultimele 24 de ore s-au declanşat 86 de noi incendii forestiere în ţară, au anunţat vineri dimineaţă pe Twitter pompierii eleni.
Nori uriaşi de fum galben sunt vizibili chiar şi de la zeci de kilometri, iar în numeroase zone a căzut din cer cenuşă. Cel puţin 18 persoane au fost rănite şi au fost spitalizate, majoritatea acuzând probleme respiratorii, a declarat vineri la televiziunea de stat ministrul sănătăţii, Vassilis Kikilias.

Un medic elen a avertizat asupra pericolelor asociate poluării aerului

Nu ieşiţi din casă, a spus Nina Gaga, care conduce clinica de pneumologie de la spitalul Sotiria din Atena. Ea a precizat că măştile de protecţie obişnuite utilizate în timpul pandemiei nu sunt de ajutor în acest caz, recomandând modelul P95 sau unul cu un nivel mai ridicat de protecţie.
Incendiile continuă pe insula Evia (Euboea) şi în Peloponez, multe dintre focare fiind scăpate de sub control. Pe Evia, locuitorii satului Agia Anna din nord-est au fost transportaţi în zone sigure cu ambarcaţiunile
Alte incendii sunt active şi în nord-vest, unde mai multe sate au fost evacuate. Ne confruntăm cu zeci de incendii forestiere. Trei dintre ele – în Atena, Peloponez şi Evia – sunt de o intensitate şi o amploare enorme”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unui discurs la televiziunea de stat joi seara.
Un incendiu încă se dezlănțuia vineri dimineață, la aproximativ treizeci de kilometri de Atena. REUTERS / Costas Baltas

El a avertizat că vineri vor fi vânturi puternice dinspre vest, un fenomen fără precedent, deoarece ultimele zile de căldură şi secetă au transformat ţara într-un butoi cu pulbere’.

Din cauza situaţiei periculoase, grecilor li se interzice accesul în păduri până cel puţin luni. De asemenea, sunt interzise activităţile în cursul cărora s-ar putea produce scântei sau flăcări.

57 de incendii sunt încă active

Potrivit vice-ministrului protecției civile, Nikos Hardalias, 57 din cele 99 de incendii numărate joi erau încă active seara, în special pe insula Evia și în Peloponez, în vestul și estul țării, unde situația a rămas îngrijorătoare în această vineri dimineață. În total, 16 persoane au fost spitalizate, cu arsuri minore sau probleme respiratorii.

Datorită pericolului extrem, autoritățile au interzis orice călătorie sau ședere în păduri, parcuri naționale până luni, 9 august, conform protecției civile. În regiunile puternic afectate de aceste particule, „locuitorii care intenționează să iasă trebuie să folosească măști de protecție puternice”, potrivit unei declarații a Observatorului din Atena.