Liderul PDL, senatorul Vasile Blaga, a fost denunțat la DNA că ar fi primit, în 2004, suma de 80.000 de euro, sponsorizare pentru PD, pentru a-i oferi protecție lui Claudiu Florică, fostul șef al Fujitsu- Siemens Computers România. Afaceristul era implicat în mai multe contracte cu statul și avea nevoie de sprijin la nivel înalt. Declarația este a unui martor, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, din dosarul denumit de presă EADS-Microsoft, și a fost publicată de site-ul www.psnews. ro.

„Nu a sponsorizat PD”

După cum reiese din decla rație, martorul era în relații apropiate cu Claudiu Florică. Vasile Blaga a negat ieri orice acuzație legată de acest caz: „Spune un tâmpit niște probleme și astea sunt acuzații? Cum să mă retrag din fruntea campaniei lui Iohannis? Florică nu a sponsorizat nicio campanie PD. Habar nu am cine este”.

„Nu îl cunosc pe domnul Florică, nu l-am văzut în viața mea. În 2004 nu eram ministru de Interne. Am renegociat contractul scăzându-i valoarea. (…) Contractul e între EADS și ministerul de Interne. Care sunt subcontractorii nu era treaba ministerului. Nu era posibil ca cineva din minister să favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treaba contractul EADS cu licențele Microsoft”, a explicat Blaga la România TV.

La solicitarea EVZ, DNA a comunicat că Vasile Blaga nu are nicio calitate, în acest moment, în dosarul EADS-Microsoft.

Declarația de martor

● În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga și i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susținerea PD în campania electorală, informândul în același timp despre cele 3 contracte pe care le gestiona Claudiu Florică, și anume, SEI, EADS și Microsoft și solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câștiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică la momentul acela, respectiv SISF și Microsoft și reintroducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat.

● În primavara anului 2005, Claudiu Florică a menționat mai multor apropiați că a fost înșelat de Vasile Blaga, noul ministru de Interne care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale.

●Odată devenit ministru de Interne, datorită informațiilor pe care le avea de la Claudiu Florică, acesta a început o investigație asupra contractelor controlate de Florică, respectiv SISF, dar nu și asupra acelora în care Claudiu Florică nu mai avea control, respectiv SEI.

● Claudiu Florică afirma că doar odată cu mutarea peste noapte a soției lui Vasile Blaga, fără nici un concurs, pe post de director la Direcția Juridică a MEC, în 2009, toate demersurile făcute de Florică pentru blocarea unui contract în valore de 96 milioane de dolari, au fost anulate, iar extensia a fost contractată fără nici o problemă, în pofida ilegalităților flagrante și evidente din acest contract.

● Claudiu Florică susținea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare și luare de mită, dar că acesta s-a înțeles asupra mitei în mod direct, cu Siveco România, prin Irina Socol și Gabriel Sadoveanu și EADS pentru Alexandru Georgescu, fără să-l mai includă pe Florică în aceste negocieri

. ● În februarie 2005, Claudiu Florică a solicitat mangementului schimbarea procentelor de comision către Gessa și Profinet, noile procente fiind 7% Gessa și 8% pentru Profinet, totalul lor rămânând 15%, din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS.

● La un moment dat apărea și un alt off-shore, Zonko Overseas, care avea contract cu Gessa pentru plata unui comision de 30%, sume care urmau să fie plătite unor personaje din anturajul lui Adrian Năstase.

Șpagă pentru contracte de un miliard de euro

Claudiu Ionuț Florică (46 de ani), fostul director al FSC, apare în actele procurorilor DNA ca fiind rotița dintre firmele abonate la contractele publice și oficialii din Guvern. Este vorba de ancheta privind semnarea şi derularea a patru contracte publice în valoare de un miliard de euro. Cele patru contracte sunt: două de licenţe de programe informatice Microsoft, Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor (EADS) și derularea Sistemului Educațional Informatizat. Firma sa este implicată în primele trei contracte. Florică a dat detalii la DNA despre toți demnitarii pe care i-a mituit, în toate aceste dosare, și a povestit cine au fost intermediarii.