Marius Tincu: "Am arătat lumii întregi că în România se joacă rugby"

Marius Tincu: "Am arătat lumii întregi că în România se joacă rugby"

Meciul Scoţia - România s-a terminat. "Ciulinii" ne-au bătut într-un final demn de filmele lui Alfred Hitchcock. Ce păcat... Am fost la un pas de o victorie istorică, la chiar debutul la Cupa Mondială de rugby din Noua Zeelandă.

Drumul până la sala unde se va ţine conferinţa de presă e unul ireal. Primesc sute de felicitări de la scoţienii din tribună, care m-au dibuit. Chiar dacă eşti jurnalist, nu ai cum să nu fii fan al "stejarilor" aici, la capătul lumii. Bluza de trening pe care o port, una cu însemnele naţionalei României m-a dat de gol. Nici nu mă ferisem. Cei peste 16.000 de oameni prezenţi la meciul de la Invercargill sunt extaziaţi. România şi Scoţia au oferit un spectacol pe cinste. "Bravo, România. Aţi jucat extraordinar. Felicitări. Incredibil meci aţi făcut. Succes pe mai departe", îmi strigă scoţienii. Câţiva dintre ei, beţi turtă, mă bat pe spate. Palmele prieteneşti cad ca lopeţile! La una din peluze, pierdut printre scoţieni, un chinez stabilit de câţiva ani în Noua Zeelandă flutură un steag românesc. Ahmed, pe numele său, e însoţit de fiul lui. A învăţat câteva cuvinte în limba română şi e foarte mândru de asta.

Pe gazon, "stejarii" lui Romeo Gontineac sunt aplaudaţi ca după un succes. "Ciulinii" în aşteaptă pe ai noştrii la ieşire. Le fac culoar şi îi aplaudă. La conferinţa de presă, Romeo Gontineac e gâtuit de emoţie. "Sunt mândru că antrenez această naţională. Sunt mândru că sunt antrenorul unor asemenea jucători. Am fost aproape de un rezultat mare. Ne-au lipsit opt minute", zice el. Mă adresez în limba română, iar el zâmbeşte. Ulterior îmi spune: "Îţi mulţumesc că ai vorbit în limba română, ca să vadă cei de aici că avem şi noi presă în Noua Zeealandă".

Marius Tincu, căpitanul naţionalei, e ţinta jurnaliştilor străini. Tincu vorbeşte şi el la un moment dat în limba română. "Am crezut prea devreme într-un succes. Păcat că s-a terminat aşa. Mă bucur însă că astăzi am arătat lumii întregi că în România se joacă rugby adevărat. Fac public o invitaţie naţionalei Scoţiei să vină anul viitor să jaoce un amical cu noi, la Bucureşti", zice Tincu. Jurnaliştii scoţieni zâmbesc. Le-a plăcut provocarea. Câteva minute mai târziu află despre acest lucru şi jucătorii scoţieni. Zâmbesc şi îi transmit lui Tincu: "Suntem gata să venim la Bucureşti".

Ne puteți urmări și pe Google News
  • "Evenimentul zilei" e singura instituţie mass-media din România care are un trimis special la Cupa Mondială de Rugby, care va transmite corespondenţe şi pentru "Radio Sport Total FM".