Evenimentul Zilei > Politica > Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției și posibilitatea ca Iohannis să candideze pentru un nou mandat: „Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției și posibilitatea ca Iohannis să candideze pentru un nou mandat: „Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”

Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției și posibilitatea ca Iohannis să candideze pentru un nou mandat: „Ce facem, mergem pe urmele lui Putin?”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că este exclus ca președintele Klaus Iohannis să mai poată candida pentru un nou mandat la Cotroceni. El a spus că nu va fi modificată Constituția pentru a permite în acest lucru.

În ultima perioadă au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora Constituțai României ar urma să fie modificată pentru a-i permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un nou mandat la Cotroceni. Întrebat despre această situație, liderul PSD spune că nu va exista o astfel de modificare.

„Este exclus aşa ceva, să mai fie domnul Klaus Iohannis preşedinte. Ce facem, mergem pe urmele lui Putin? (…) Este exclus un astfel de scenariu din punctul meu de vedere categoric şi cred că şi din punctul de vedere al domniei sale“, a declarat Marcel Ciolacu.

Nu este o urgență

Liderul PSD nu crede că modificarea Constituției este o urgență în acest moment având în vedere conflictul din Ucraina, dar și criza energetică. Marcel Ciolacu mai spune că au fost discuții legate de prevederile care sunt depășite în Constituția României. Ar fi nevoie de o reorganizare administrativă, care să permite o mai bună atragere a fondurilor europene.

„Nu cred că în acest moment este o urgenţă modificarea Constituţiei. Există, în schimb, teme de dezbatere pe modificarea Constituţiei, dar nu cred că într-un climat cu criză energetică, război şi criză economică urgenţa noastră numărul unu este modificarea Constituţiei. Domnul Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc, fără să anunţe presa au avut întâlniri cu profesori de la universităţi, cu avocaţi, cu judecători şi au dezbătut această temă, tema modificării Constituţiei, dar am făcut-o într-un mod discret.

Nici eu nu m-am implicat, nu sunt un mare specialist – am făcut-o într-un mod discret şi într-un mod constructiv, să vedem unde este depăşită Constituţia României şi care ar fi urgenţele; nu ştiu, reorganizarea administrativă, dacă am fi făcut-o la momentul respectiv când au făcut-o şi polonezii am fi avut o altă rată de absorbţie a fondurilor europene“, a afirmat Marcel Ciolacu în emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima Tv.

Schmbări până în 2024?

Liderul PSD a fost întrebat și dacă până în 2024, ar fi posibilă schimbarea formei de guvernământ în România. „Nu pot să garantez acest lucru, haideţi să depăşim întâi urgenţele pe care le au românii, noi încercăm, în discuţii, nu secrete (…) şi dacă românii vor considera oportun, vom face aceste modificări“, a mai spus Marcel Ciolacu.