Mama jurnalistului Roman Protasevici crede că acesta a fost torturat în detenție motiv pentru care a solicitat ajutorul comunității internaționale pentru salvarea acestuia.

„Întreb lumea întreagă, întreb cu lacrimile unei mame, din inima mamei, ascultați-mă, vă rog, și salvați-l!”, a spus Natalya Protesevici într-un interviu telefonic acordat ABC News, din Polonia.

„Vă rog, salvați-l pe fiul meu. Îl vor ucide. Îl vor ucide”, a adăugat aceasta.

Presa de stat din Belarus a difuzat luni seară un videoclip cu primele imagini cu Roman Protasevici după arestarea sa. Apariția videoclipului a atras atenția comunității internaționale care a condamnat actul autorităților din Belarus. Printre cei care au luat atitudine s-a aflat inclusiv președintele Joe Biden.

În interviul acordat, mama jurnalistului a declarat că din imagini se poate observa că Roman Protasevici a fost machiat în jurul ochilor pentru a-i ascunde vânătăiile provocate de bătăile primite. Ea a spus că nasul lui era îndoit și că dinții lui ar fi putut fi răniți. Femeia crede că există semne că acesta ar fi fost sugrumat și acuză autoritățile de la Minsk de tortură.

„Știu cum arată copilul meu, îi cunosc trăsăturile feței. L-au forțat să spună, că nu a avut de suferit că nu au exercitat nici o violență asupra lui, dar aceasta este o minciună. A spus-o doar pentru că era sub presiune”, a spus ea.

epa08666843 Belarusian policemen detain a participant during a rally to protest against the presidential election results in Minsk, Belarus, 13 September 2020. Opposition activists continue their every day protest actions, demanding new elections under international observation. EPA/STRINGER

Avionul în care se afla jurnalistul, deturnat de autoritățile din Belarus

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat împreună cu iubita sa, Sofia Sapega, după ce duminică Belarus a deturnat zborul Ryanair în care se aflau aceștia. Avionul cu 121 de pasageri la bord care urma să ajungă la Vilnius a fost obligat de aviația militară din Belarus să aterizeze la Minsk.

Controlorii de trafic aerian au contactat avionul de linie și au informat pilotul că există o „amenințare la adresa securității” și i-au cerut să aterizeze. Un avion de vânătoare MiG-29 din Belarus a fost trimis să escorteze avionul la Minsk.

Măsurile extreme la care au recurs autoritățile din Belarus pentru a-l reține pe Protasevici arată influența pe care materialele difuzate de jurnalist le-au avut asupra protestelor în masă care au izbucnit în vara trecută, împotirva liderului autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko.

Protasevici a fondat un canal de știri pe aplicația de mesagerie Telegram numită NEXTA. Canalul a jucat un rol crucial în protestele pașnice care au început după ce Lukașenko s-a declarat victorios la alegerile contestate din august.

NEXTA, cu sediul la Varșovia, a ajutat la coordonarea protestelor, spunând adesea manifestanților unde să se adune și cum să evite poliția. De asemenea, aici au fost postate videoclipuri cu demonstrațiile și cu violența poliției.

„Îl acuză de terorism – ce terorism? El a arătat pur și simplu adevărul! El a arătat pur și simplu întregii lumi – nu numai poporului din Belarus – ci întregii lumi ce se întâmplă, nedreptatea acestor alegeri”, a spus Natalya Protasevici.

Roman Protasevici este considerat un erou

Protasevici era adolescent când a fondat canalul, cu un alt blogger, dar a devenit extrem de influent încă dinainte de proteste. El a părăsit NEXTA în 2020 și a fondat propriul său canal Telegram, care a devenit, de asemenea, foarte popular.

Din acest motiv, autoritățile din Belarus l-au pus pe Protasevici pe o listă a persoanelor suspecte de terorism și i-au deschis mai multe dosare penale sub acuzația de incitare la ură și organizare de mișcări de dezordine în masă. Acestea sunt infracțiuni pedepsite cu închisoare de 12 și respectiv 15 ani.

„Fiul meu este un erou. Bineînțeles, ca mamă, m-am îngrijorat cu adevărat. Dar am înțeles foarte bine ce face, așa cum mi-a spus el: «Mama, dacă nu eu, atunci cine? Profesia mea este de jurnalist – trebuie să acopăr aceste evenimente. Trebuie să transmit adevărul oamenilor»”, a spus Natalya Protasevici.