Evenimentul Zilei > Social > Mahmureala nu se tratează cu ciorbă de burtă la cutie!
Mahmureala nu se tratează cu ciorbă de burtă la cutie!

Mahmureala nu se tratează cu ciorbă de burtă la cutie!

Studiul realizat de experții APC a dus la concluzia că ciorba de burtă la plic sau cea din conserve este, poate, cel mai nereușit produs ale industriei alimentare

Ciorba de burtă la plic nu conține burtă de vită, dar are opt aditivi alimentari O analiză atentă a ingredientelor menționate pe ambalaj scoate în evidență faptul că acest produs nu poate fi denumit ciorbă de burtă, deoarece în compoziția acestuia nu se regăsesc două ingrediente de bază ale acestui produs tradițional și anume burta de vită și supa de oase, dar conține, în schimb, făina de grâu, amidon de porumb, sare, grăsime de vită (6,8%), carne de vită (6,2%), potențiatori de aromă (monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu), maltodextrină, lactoză, zahăr, acidifiant (acid malic), arome (conțin țelină, lapte), condiment, extract de drojdie, antioxidanți, colorant. Din punct de vedere al încărcăturii chimice, acest produs conține 8 aditivi alimentari, respectiv: monoglutamat de sodiu, guanilat de sodiu, inozinat de sodiu, acid malic, butilxidroxianisol, capsantina (extract de ardei roșu/E160c), extract de rozmarin (E392) și extract de drojdie.

E160c – Capsantina este un colorant natural cu nuanțe de roșu sau portocaliu care a fost interzis în Australia. E 296 – Acid malic, acidifiant si potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic. E320 – Butilhidroxianisol este un antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reacții alergice, hiperactivitate, creșterea colesterolului și are efect estrogenic. A fost interzis în Japonia.

APC solicită retragerea de pe piață a acestui produs în vederea reetichetarii.

Ciorba de burtă la cutie există de cinci ori mai multă sare!

Ingredientele regăsite în compoziția ciorbelor de burtă analizate sunt următoarele: supă de oase de vită, burtă de vită, apă, smântână, gogoșari, sare, sare iodată, amidon din porumb, amidon din cartofi, făină albă de grâu, oțet, gălbenuș de ou, morcovi, țelină, ulei vegetal nehidrogenat de floarea soarelui, ardei roșu, morcov, ceapă, usturoi, condiment. Numai 33% dintre sortimentele de ciorbă de burtă la conservă analizate respectă rețeta tradițională.

67% dintre produsele analizate conțin amidon din cartofi sau porumb, ingredient/agent de îngroșare folosit pentru a imita/reda consistența ciorbei de burtă realizată în mod tradițional.

Într-o porție de ciorbă de burtă, adică de 400 ml, preparată în mod tradițional, cantitatea de sare nu depășește 1 gram per porție. În ciorbele de burtă ambalate la conservă, cantitatea de sare per porție (400 ml/390 ml) variază între 4,8 grame și 5,33 grame!