Editura Evenimentul si Capital

A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată la Măgurele. Laserul proiectează România în Liga marilor centre mondiale de cercetare

Autor: | | 3 Comentarii | 2445 Vizualizari

10.88 petawatti - o cantitate imensă de energie, concentrată într-o rază de lumină. Aşa cum a declarat, pentru EVZ, directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, este vorba despre o premieră mondială, care s-a petrecut în România. Succesul laserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume, nu a rămas fără ecou. Mesajele primite de academicianul Zamfir nu mai încetează, zeci de cercetători din întreaga lume anunţând că vor să vină în ţara noastră, care a intrat, astfel, în „Liga marilor centre de cercetare din lume”.

Era planificat ca în luna aprilie să atingem puterea de 10 petawatti. Însă testele, care au fost începute încă de anul trecut, au fost extrem de pozitive şi au arătat că sistemul este extrem de stabil şi echipa a urcat puterea înainte de planificare. Săptămâna trecută s-a trecut chiar de cei 10 PTW pe care i-am planificat. Ne apropiem de valoarea 11. Sistemul răspunde foarte bine, este un sistem complex”, a declarat, pentru EVZ, academicianul Nicolae Zamfir directorul proiectului ELI-NP, cunoscut popular sub numele de laserul de la Măgurele.

Zece milioane de miliarde de waţi

Pentru un om obişnuit, este greu de înţeles ce înseamnă 10 sau 11 PTW. De exemplu, acasă, de obicei, avem becuri de 40 W sau 60 W. „Laserul a dezvoltat o putere mai mult decât am visat noi. Ca să înţeleagă lumea, sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”, a explicat cercetătorul, pentru EVZ.

„Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument. În urmă cu zece ani cea mai mare putere era sub un petawatt. Între timp, domeniul a explodat, a fost o cursă în care au participat foarte multe dintre ţările dezvoltate ale lumii. Astăzi sunt peste zece laboratoare cu laser de peste un petawatt. Există un concurent serios în Coreea de Sud, care a tins doar 4 PTW. Noi avem, astăzi, peste zece”, a mai declarat academicianul Zamfir.

Aplicaţiile practice ale experimentelor

„Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Noi, înţelegând ce se întâmplă aici (n.a. la Măgurele), în paralel cu asta, sigur, sunt o seamă de propuneri de dezvoltare de noi tehnologii folositoare societăţii. Vorbim aici de sănătate şi cercetare în domeniul medical. Şi sunt o serie întreagă de propuneri să studiem în ce măsură se pot elabora aceste tehnologii care să fie preluate, după aceea, de firme. Aceste radiaţii care rezultă în urma impactului pot fi extrem de folositoare, de la tratarea cancerului, până la determinarea comportamentului materialelor folosite în misiunile spaţiale”, a afirmat, pentru EVZ, directorul proiectului ELI-NP.

Probleme cu Asocierea EuroGammaS

Sistemul Fascicul Gamma a făcut obiectul unui contract de achiziție publică încheiat în anul 2014 de Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) cu Asocierea EuroGammaS (EGS) având lider Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia (INFN). Maniera deficitară de realizare a Contractului, de către EGS, prin acumularea de întârzieri semnificative și refuzul de instalare a sistemului în clădirea ai cărui parametri și configurație au fost în mod explicit asumați contractual de către Asociere, a atras, într-o etapă inițială, sancționarea acesteia, de către beneficiarul IFIN-HH, cu aplicarea de penalități de întârziere în valoare de peste 3 mil. Euro. Neîndeplinirea în ultimii doi ani, de către Asocierea EuroGammaS, a unei multitudini de obligații contractuale esențiale și persistența în refuzul de executare a contractului, a generat încetarea acestuia de către IFIN-HH din culpa Asocierii, în luna noiembrie 2018. IFINHH a întreprins demersurile legale pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Asocierea EGS prin neexecutarea contractului. Asocierea EuroGammaS a contestat în justiție aceste demersuri.

Povestea de la Măgurele, scrisă de Mourou și Zamfir

Cu zece ani în urmă, academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), şi cercetătorul francez Gerard Mourou, laureat al Premiului Nobel, plănuiau să construiască, la București, un centru care să combine fizica laserilor și fizica nucleară. Aşa a început povestea laserului de la Măgurele, poate cel mai ambițios proiect la ora actuală din România. Recentul laureat al premiului Nobel pentru Fizică, profesorul Gerard Mourou sublinia public importanța mondială a acestui sistem unic de laseri și rolul major pe care construcția sa în România l-a avut în acordarea acestei distincții. Clădirile ELI-NP au fost finalizate în anul 2016 și sunt funcționale în integralitatea parametrilor proiectați, având toate autorizațiile de funcționare și îndeplinind toate condițiile tehnice și legale pentru găzduirea și asigurarea muncii echipelor tehnice și științifice și a operării tuturor echipamentelor. Construcția în care se instalează sistemul laser de mare putere, de fascicul gamma și ansamblurile experimentale este o realizare tehnică de excepție, tehnologiile utilizate asigurându-i parametri unici la nivel mondial.

Laserul, furnizat de Thales Franța și Thales România

Sistemul laser de mare putere (HPLS) se realizează în limitele bugetului și termenelor contractuale, furnizorul – asocierea Thales Franța și Thales România îndeplinindu-și toate obligațiile contractuale. Instalarea sistemului laser în clădirea ELI-NP, care îi oferă mediul de funcționare adecvat acestui echipament ultrasensibil, unic la nivel mondial, a început în septembrie 2016. HPLS se află în procedura de testare, atingându-se, în mai 2018, puterea intermediară de 3 PW. Testele recente, din 2019, au depăşit puterea nominală de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Doliu URIAS in lumea filmului! S-A STINS in urma cu putin timp... Vestea a fost un SOC pentru TOTI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI