Magistrații protestează față de modificarea pensiilor speciale.Tribunalul București amână aproape toate dosarele. Blocaj și în alte instanțe din țară

Magistrații protestează față de modificarea pensiilor speciale.Tribunalul București amână aproape toate dosarele. Blocaj și în alte instanțe din țară Sursa foto: Arhiva EVZ

După Curtea de Apel București, care a anunțat că de miercuri, 21 iunie, suspendă judecarea dosarelor, cu excepția urgențelor, și alte instanțe au anunțat proteste față de modificarea pensiilor speciale.

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Ramintim că ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net. El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană

În acest context, Tribunalul București a anunțat adoptarea unor forme de protest, începând de miercuri.

Citește și:

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de mult sunt plătiți magistrații români, de fapt. Sunt pe primul loc în Uniunea Europeană, față de salariul mediu

Anunțul Tribunalului București

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători:

– a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor;

– a hotărât, cu o majoritate covârşitoare, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei).

Anunțul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti anunţă că suspendă pe termen nelimitat activităţile de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, în semn de protest faţă de lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Conform unui comunicat emis, marţi, de PCA Ploieşti, în cadrul Adunării Generale s-a luat act de "comportamentul neloial" al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

"Lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare ale Legii nr. 303/2022, afectează grav drepturile şi interesele legale, atât ale procurorilor, cât şi ale cetăţenilor, precum şi stabilitatea şi statutul magistraţilor procurori", arată sursa citată.

Astfel, în cadrul Adunării Generale a procurorilor s-a hotărât, ca măsură de protest, suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.

"De asemenea, au fost convocate Adunările Generale ale procurorilor din cadrul Parchetelor de pe lângă Tribunalele Buzău, Dâmboviţa, Prahova şi Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Buzău, Râmnicu-Sărat, Pogoanele, Pătârlagele, Târgovişte, Găeşti, Pucioasa, Răcari, Moreni, Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Mizil şi Sinaia, în care s-a hotărât suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, restrângerea activităţii de soluţionare a dosarelor penale care nu au caracter de urgenţă, raportat la starea de fapt, la cele în care s-au dispus măsuri preventive, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă", mai arată comunicatul citat.