Cât de mult sunt plătiți magistrații români, de fapt. Sunt pe primul loc în Uniunea Europeană, față de salariul mediu

Cât de mult sunt plătiți magistrații români, de fapt. Sunt pe primul loc în Uniunea Europeană, față de salariul mediu

Magistrații români au cele mai mari salarii din Uniunea Europeană, raportat la salariul mediu național. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție câștigă de șase ori mai mult decât un lucrător cu salariul mediu. Doar în Italia, dintre toate țările Uniunii Europene se mai întâlnește o situație similară. În Germania, statul cu cel mai ridicat nivel de trai, diferența dintre veniturile magistraților și salariul mediu pe economie este mult mai mic.

Statisticile realizate la nivelul Uniunii Europene arată că un judecător angajat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) primește un salariu mediu de șase ori mai mare decât salariul mediu pe economie. O situație similară se mai întâlnește doar în Italia, conform datelor statistice.

De partea cealaltă, salariul unui judecător de la Curtea Supremă din Germania este doar de două ori mai mare raportat la salariul mediu pe economie. Germania are cea mai puternică economie din Europa, iar salariile plătite sunt, implicit, pe măsură.

În termeni reali, un judecător german, de la instanța supremă, câștigă cu aproximativ 1.000 de euro mai mult decât unul din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deși reducerea temporară a remunerației în contextul măsurilor de austeritate nu a fost considerată o încălcare a acestei dispoziții (Article 19(1) TEU), Curtea Europeană de Justiție a stabilit că primirea de către membrii sistemului judiciar a unui nivel de remunerare proporțional cu importanța funcțiilor îndeplinite constituie o garanție esențială a independenței judiciare”, menționează raportul privind Justiția din UE ediția 2023, cu referire la câștigurile salariale.

Cele mai mari salarii sunt plătite în Italia și Franța

În Italia și în Franța se plătesc cele mai mari salarii pentru procurori și judecători de rang superior, din grupul de state analizat, peste 101.000 de euro, net, pe an.

În Polonia raportul dintre salariul brut al magistratului de la Curtea Supremă și salariul meidu brut pe economie este inferior celui din România. Salariul net lunar al unui magistrat polonez este cu aproape 200 de euro peste cel al judecătorului de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Venituri mari, de peste cinci salarii medii pe economie, mai încasează judecătorii de Curte Supremă din Bulgaria, Cipru, Danemarca, Spania, Malta și Portugalia. Un judecător de la instanța supremă din Sofia este plătit cu 40.000 de euro, anual, mai puțin, raportat la cei 51.000 de euro, remunerația anuală a judecătorului de la ICCJ.

Raportul dinte numărul de judecători și populație

Raportul mai analizează și raportul dintre numărul de judecători și populație. Conform documentului întocmit la nivelul UE, în România activează aproximativ 24 de judecători la 100.000 de locuitori, cee ace este peste europeană. Rate de peste 30 de judecători la 100.000 de locuitori se înregistrează și Croația și Slovacia (aproximativ 40), Grecia, Lituania și Bulgaria.

În schimb, România stă bine la ponderea femeilor, în rândul magistraților de la Curtea Supremă. În majoritatea statelor UE, raportul dintre femei și bărbații este inferior, în rândul judecătorilor de Curte Supremă.

În șase state foste comuniste, femeile reprezentând majoritatea, iar în România, la ÎCCJ, activează trei femei la patru judecători, conform cursdeguvernare.ro.