Avem documentul! Principalele modificări la legea pensiilor speciale. Amendamentele coaliției de guvernare

Avem documentul! Principalele modificări la legea pensiilor speciale. Amendamentele coaliției de guvernareSursa foto: Arhiva EVZ

Proiectul de lege care are drept scop reglementarea pensiilor speciale a ajuns în Parlament. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat o serie de propuneri care, în opinia sa și a coaliției de guvernare, vor duce la eliminarea inechităților. Odată cu adoptarea noului act normativ, coaliția PSD – PNL – UDMR speră să deblocheze și PNRR, suspendat până la reformarea sistemului de pensii.

Parlamentarii coaliției de guvernare au depus mai multe amendamente menite să modifice în mod esențial, Legea pensiilor speciale și să o aducă în acord cu reformele asumate prin PNRR. Noile prevederi vor fi analizate și incluse în lege, după dezbatere în comisiile parlamentare, la Camera Deputaților. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că amendamentele vor duce la eliminarea inechităților din sistemul public. În plus, România va putea bifa reformele pe care și le-a asumat prin PNRR, urmând să beneficieze în continuare de fonduri europene.

Nicolae Ciucă a precizat că printre modificările ce vor fi aduse în Parlament se are în vedere corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii. De asemenea, în cazul diplomaților și a personalului auxiliary din instanțe, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani. D

Proiectul prevede, susține premierul, reducerea numărului de „speciali” prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. În plus baza de calcul este redusă de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

„Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii”, a completat şeful Executivului.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prevederile legii în cazul magistraților

Între altele, prin noul proiect se propune ca magistrații să se poată pensiona, începând de anul viitor, doar dacă au cel puțin 25 de ani vechime. Ei vor beneicia de o pensie de serviciu calculată în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de pensionare. Pentru magistrați, vârsta minima de pensionare va crește etapizat, de la 50 de ani, cât este în prezent, până la 60 de ani în anul 2035.

Vor beneficia de pensia specială, conform unui alt amendament, doar acei magistrați care au fost elirați din funcție din motive ce nu le sunt imputabile. Se dorește eliminarea situațiilor în care magistrați condamnați în dosare penale beneficiază de pensii speciale.

„De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul”, prevede proiectul.

O altă modificare are în vedere personalul auxiliar de specialitate care își desfășoară activitatea în instanțele judecătorești și în parchete. Acești lucrători se vor pensiona la 65 de ani și vor beneficia de o pensie specială „de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa nr.1, în funcție de data acordării pensiei de serviciu”.

Coaliția menține pensiile speciale la Curtea de Conturi

Noul proiect de lege menține pensiile speciale ale celor care activează în cadrul Curții de Conturi, mărind, însă, vârsta de pensionare, dar și perioada de raportare a vechimii în muncă. Vechimea în muncă, necesară la pensionare va cește de la 15 la 25 de ani, gradual, iar baza de calcul se va reduce de la 80% la 65%.

La stabilirea pensiei speciale nu vor fi luate în calcul sporul de risc şi suprasolicitarea neuropsihică de 50% şi nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă.

„Persoanele care au îndeplinit funcţia de auditor public extern cu o vechime de cel puţin 25 ani în cadrul Curţii de Conturi beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare perioadei de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare conform eșalonării prevăzută în anexa nr. 1, în funcție de data acordării pensiei de serviciu”, prevede legea.

Ce prevede legea pentru diplomați

Proiectul legislativ cu amendamentele propuse de coaliție are în vedere și pe membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 25 ani în Ministerul Afacerilor Externe. Aceștia, precum și personalul încadrat pe funcții de consilier relații, referent relații, cancelarist relații și curier relații pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare de pensie de serviciu.

În cazul lor pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei corespunzătoare încadrării în funcția deținută și a tuturor indemnizațiilor şi sporurilor permanente, stabilite pentru ultimele luni de activitate.

În cazul acestora a fost crescută vechimea de la 15 ani la 25 de ani și iar raportarea pentru stabilirea pensiei de serviciu este pentru o perioadă mai lungă de activitate. Baza de calcul urmează să scadă de la 80% la 65%.

Măsuri similare în cazul piloților de aviație

Măsuri similare au fost propuse și pentru foștii piloți de aviație. Aceștia vor avea dreptul la o pensie de serviciu calculată la 65% din media veniturilor brute realizate în ultimele luni de activitate.

„Personalul aeronautic civil navigant profesionist care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 421 alin. (1) are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare, conform eșalonării prevăzută în anexa la prezenta lege, în funcție de data acordării pensiei de serviciu”, prevede legea.

Proiectul cu modificările propuse la legea pensiilor speciale poate fi consultat  AICI.