Legea pensiilor speciale a plecat de la Ministerul Muncii. Parlamentul va avea ultimul cuvânt

Legea pensiilor speciale a plecat de la Ministerul Muncii. Parlamentul va avea ultimul cuvânt Sursa: Dreamstime.com

Legea pensiilor va fi modificată radical, în consens cu solicitările transmise de Comisia Europeană și potrivit recomandărilor Băncii Mondiale. Un draft de proiect legislativ a fost elaborat deja și urmează să fie avizat de ministerele și instituțiile cu atribuții în domeniu. Ulterior, proiectul urmează să fie discutat în Guvern și, mai apoi, în Parlament.

Ministerul Muncii și șeful său, Marius Budăi, au tras de timp cât de mult s-a putut pentru ca proiectul de lege ce reglementeză pensiile speciale să nu fie adoptat în acest an, așa cum a cerut Comisia Europeană. Abia acum, în prag de Crăciun, un draft al acestui document a fost transmis spre avizare. Urmează ca documentul să fie aprobat în Guvern, până la finalul anului, iar mai apoi să fie transmis în Parlament.

Este o șmecherie pe care guvernul a pus-o la cale pentru a atinge jalonul din PNRR privind adoptarea unei legi a pensiilor speciale până la finalul anului, pentru a primi fondurile europene, dar fără ca legea să intre în vigoare. Căci, dezbaterile în Parlament vor începe după vacanță și cu siguranță se vor întinde pe mai multe luni.

Prin acest truc, sunt șanse mari ca pensiile speciale să nu fie eliminate, așa cum a cerut Comisia Europeană, și cum reclamă majoritatea românilor. În vreme ce Guvernul va bifa jalonul PNRR, parlamentarii vor scoate legea, după modelul tradițional, definit de Caragiale:

„Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! Dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele…esenţiale”.

Marius Budăi nu se teme că-și va pierde postul

Cu toate acestea, chiar dacă a tras de timp cât de mult a putut, Marius Budăi nu se teme că și-ar putea pierde postul. Dimpotrivă este sigur că va beneficia de tot sprijinul de care are nevoie pentru a merge mai departe.

„Nu există niciun fel de amenințare din parea domnului premier! Dacă trebuie să plătesc cu demisia mea că mă îngrijesc cât pot eu de bine de veniturile cetățenilor români și dacă trebuie să mi se ceară demisia că am pledat pentru majorarea pensiilor, dacă trebuie să mi se ceară demisia că am pledat pentru eliminarea acelui procent care nu există în niciun stat membru în UE atunci să mi se ceară. Funcția nu este a lui Marius Budăi, nu este pe persoană fizică, funcția este a PSD, eu sunt un om de partid disciplinat și procedez ca atare ”, a spus ministrul Muncii.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Ministerul Muncii s-a spălat pe mâini

Un draft al proiectului de lege care propune reforma pensiilor speciale a fost transmis de Ministerul Muncii, în 19 decembrie, spre ministerele și instituțiile avizatoare. Proiectul vizează reforma pensiilor speciale și de serviciu pentru mai multe categorii de personal. De menționat că nu este un document final, ci va putea suporta modificări în Guvern, iar ulterior, cu siguranță, în Parlament, conform G4Media.

Proiectul de lege stabilește modificări, raportat la legislația în vigoare pentru mai multe categorii de pensionari speciali, respectiv, magistrați, diplomați, funcționari parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe, angajații Curții de Conturi, militari și polițiști.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a confirmat că legea nu va fi adoptată până la finalul anului ca să intre în vigoare imeddiat, conform jalonului din PNRR, ci doar va fi aprobată în Guvern, pentru a bifa jalonul și pentru a primi banii europeni.

„Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au decis foarte clar că nu va fi o ordonanţă de urgenţă, va fi un proiect de act normativ. (…) Repet, solicitarea Comisiei a fost că nu ţine neapărat de data 31 decembrie 2022, cât ţine de un proiect de act normativ care să respecte ceea ce s-a scris în PNRR şi pe linia asta suntem acum cu Comisia”, a declarat Budăi, la Parlament.

Sursa foto: INQUAM_Photos

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Cu siguranță, actul normativ va suferi modificări în Parlament, dar după vacanța de iarnă. Deputații și senatorii vor reveni din vacanța de iarnă abia pe 1 februarie, când vor începe și discuțiile pe legea pensiilor speciale. Iar până la votul final și promulgarea legii, cererea de rambursare către Comisia Europeană va fi transmisă.

De altfel, Marius Budăi a evitat să vorbească despre intențiile parlamentarilor și despre forma finală pe care o va avea legea. Astfel, nu este exclus ca, într-un final, pe lângă pensiile speciale ale categoriilor de mai sus, în lege să fie introduse și cele ale parlamentarilor și ale aleșilor locali.

„Nu am discutat despre aceste aspecte acum. (…) Va fi un proiect de lege iniţiat de către Guvern, după aceea trimis spre dezbatere, aşa cum este normal, în Parlament”, a mai spus ministrul Muncii, conform Capital.ro.

Draftul de lege a pensiilor speciale propus de Marius Budăi.