Guvernul pregătește modificarea reglementărilor privind pensiile speciale. Schimbările sunt impuse prin PNRR

Guvernul pregătește modificarea reglementărilor privind pensiile speciale. Schimbările sunt impuse prin PNRRPensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

În spațiul public au apărut primele informații despre schimbările care se vor face în sistemul de pensii în următoarea perioadă. Noile reglementări vizează vârsta de pensionare, dar și procedura după care vor fi calculate aceste venituri și cuantumul pe care îl vor putea atinge, în raport cu perioada lucrată.

Politicienii din coaliția de guvernare au ajuns la un consens în ce privește modificările ce urmează să fie aduse reglementărilor privind pensiile speciale. Aceste schimbări se vor aplica etapizat, într-o perioadă de zece ani de la intrarea în vigoare a legii.

Se are în vedere creșterea vârstei de pensionare pentru categoriile speciale de salariați, dar și reducerea cuantumului pensiilor în raport cu veniturile brute obținute. Astfel, nici o pensie specială nu va fi mai mare, așa cum se întâmplă în prezent în cazul magistraților, decât salariul pe care beneficiarii l-au obșinut. De asemenea, nu va mai fi permisă acordarea unei pensii speciale doar pentru un stagiu de câțiva ani petrecuți într-un anumit domeniu de activitate.

Este vorba tot despre ceea ce se petrece în magistratură, unde un judecător sau procuror primește pensie specială, calculată în funcție de veniturile obținute în ultimele luni de muncă, chiar dacă a activat în magistratură un timp scurt, doi – trei ani, raportat la întreaga activitate. În acest context pensia nu va mai fi stabilită în funcție de veniturile din câteva luni, cele mai bine plătite, la care se adaugă și diferite sporuri.

Noile modificări vizează personalul diplomatic și consular, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, procurori și judecători, personalul auxiliar din parchete și instanțe și angajați ai Curții de Conturi. Militarii sunt exceptați deoarece Banca Mondială a recomandat, în cazul lor, să nu se intervină la pensiile militare.

Noile modificări propuse de guvern

Specialiștii de la nivelul guvernului vor iniția un proiect de lege în acest sens, care va fi trimis în Parlament, pentru dezbatere, după ce va trece de Executiv. Conform informațiilor care au apărut deja în spațiul public, despre acest proiect, vârsta de pensionare va crește cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge ajunge la 65 de ani. De asemenea, pentru categoriile speciale, o pensie pentru vechime se va reduce, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Se va întâmpla etapizat, cu 1,5% în fiecare an.

Vechimea necesară pentru ieșirea la pensie va crește la 30 de ani, pentru toate categoriile. Dar pentru a beneficia de o pensie specială, este nevoie ca persoana respectivă să aibă o vechime minimă obligatorie, în domeniu, de 20 de ani.

Beneficiile pentru cei care lucrează mai mult de 30 de ani cresc procentual cu 1% până când ajung la 75% din venitul obținut. Iar perioada din care se calculează media veniturilor care stau la baza pensiei speciale va fi de 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate. Și indexarea acestor pensii se va face la fel ca și pentru cele din sistemul public, după cum relatează Digi 24.

 

Ne puteți urmări și pe Google News