Dispute pe Siria și Ucraina

Emmanuel Macron, care a preluat mandatul de președinte acum două săptămâni, a declarat că dialogul cu Rusia este vital pentru rezolvarea mai multor probleme din plan internațional.

Cu toate acestea, relațiile bilaterale au fost afectate de neîncredere, pentru că Parisul și Moscova sunt de părți opuse la baricadei în Siria și au opinii divergente în privința conflictului din Ucraina.

După ce a discutat cu liderii din NATO, la Bruxelles, și cu liderii Grupului G7 în Sicilia, în weekend, Macron l-a primit, ieri, pe Putin la Palatul Versailles, reședința somptuoasă care datează din secolul al XVII-lea, în apropiere de Paris. Clădirea în sine este o construcție splendidă în stil baroc, fost palat regal, care adăpostește și o expoziție despre țarul Petru cel Mare, iar șeful statului francez urma să înceapă dialogul printr-o vizită în acest cadru informal.

Relații reci

„Este indispensabil să discutăm cu Rusia pentru că există mai multe subiecte internaționale care nu vor fi rezolvate fără un dialog ferm cu ei”, le-a spus Macron jurnaliștilor la finalul summitului G7, unde liderii celormai puternice state ale lumii au căzut de acord cu noi măsuri de sancționare economică a Moscovei, dacă situația din Ucraina nu se îmbunătățește.

„Voi fi pretențios în discuțiile mele cu Rusia”, a precizat Macron.

Relațiile dintre Paris și Moscova au fost tot mai reci în timpul președinției lui Francois Hollande.

Vladimir Putin (64 de ani) și-a anulat planurile de a vizita Franța, în octombrie anul trecut, după ce Hollande l-a acuzat de crime de război în Siria și a refuzat să-i întindă covorul roșu la sosire.

Ambasadorul Rusiei la Paris, Alexander Orlov, a declarat, însă, ieri, că se așteaptă ca prima întâlnire dintre cei doi să fie plină de „zâmbete”, marcând începutul unei „lungi și frumoase prietenii”.

În opinia sa Macron este „mult mai flexibil” pe problema siriană. El a adăugat că Putin îl va invita cu siguranță pe Macron să facă o vizită în Rusia.

Interferențe în campanie

În campania electorală din Franța, consilierii lui Emmanuel Macron au denunțat eforturile de dezinformare ale hackerilor ruși, refuzând acreditarea unor posturi de radio și televiziune rusești, care se ocupă cu propaganda și răspândirea de știri false. Înainte de alegerile din 7 mai, echipa lui Macron a susținut că hackerii ruși au trimis mii de emailuri pe internet, dar Moscova a respins toate acuzațiile de implicare în alegeri. Pe de altă parte, Marine Le Pen, contracandidata lui Macron în turul doi, a fost primită la Kremlin cu o lună înainte de scrutin.