Lumea este amenințată de foamete: „Trebuie să acționăm pentru a evita această catastrofă iminentă”

Lumea este amenințată de foamete: „Trebuie să acționăm pentru a evita această catastrofă iminentă”

Aproape 10% din populație lumii este afectată de foamete, iar cifra va crește cu siguranță din cauza majorării prețurilor la alimente și combustibili, dar și a blocării exporturilor de cereale generate de războiul din Ucraina.

Nivelul de foamete la nivel mondial s-a agravat din nou anul trecut, după ce în 2020 crescuse vertiginos din cauza pandemiei COVID-19, iar războiul din Ucraina și schimbările climatice amenință cu foametea și migrația în masă la o scară fără precedent în acest an.

Aproximativ 828 de milioane de persoane, adică aproape 10% din populația lumii, au fost afectate de foamete anul trecut, cu 46 de milioane mai mult decât în 2020 și cu 150 de milioane mai mult decât în 2019.

„Există un pericol real ca aceste cifre să urce și mai mult în lunile următoare. Rezultatul va fi destabilizarea globală, foametea și migrația în masă la o scară fără precedent. Trebuie să acționăm astăzi pentru a evita această catastrofă iminentă“, a declarat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mai spus și că prețurile majorate la alimente, combustibil și îngrășăminte, generate de războiul dintre Rusia și Ucraina, amenință să împingă țările în foamete, potrivit Mediafax, care citează AFP.

Probleme mari la exporturile de cereale

Rusia și Ucraina sunt al treilea și, respectiv, al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de combustibil și îngrășăminte.

Războiul a perturbat exporturile, a dus prețurile alimentelor la niveluri record și a declanșat proteste în țările în curs de dezvoltare care se confruntă deja cu prețuri ridicate ale alimentelor din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare legate de COVID-19.

Raportul ONUestimează că, la nivel mondial, în 2020, 22% dintre copiii sub 5 ani aveau un retard de creștere, în timp ce 6,7% sau 45 de milioane sufereau de epuizare, o formă mortală de malnutriție care crește riscul de deces de până la 12 ori.

Se subvenționează alimente nesănătoase

Îndemnând la o revizuire a politicilor agricole, raportul arată că sectorul alimentar și agricol mondial a primit aproape 630 de miliarde de dolari pe an sub formă de sprijin care, de multe ori, a denaturat prețurile de pe piață, nu a ajuns la micii fermieri, a afectat mediul și nu a promovat producția de alimente nutritive.

Acest sprijin include subvenții care vizează în principal alimentele de bază bogate în calorii, cum ar fi cerealele, zahărul, carnea și produsele lactate, în detrimentul unor alimente mai sănătoase și nutritive, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și semințele, potrivit sursei citate.

„În fiecare an, 11 milioane de oameni mor din cauza dietelor nesănătoase. Creșterea prețurilor la alimente înseamnă că această situație se va înrăutăți", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.