Criza alimentară se adâncește. Se va ajunge la foamete generalizată în unele zone
- Simona Suciu
- 27 mai 2022, 21:44
25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina de către armata rusă și nu pot fi livrate. Rusia nu cedează și a trecut la șantaj. În tot acest timp, prețurile au luat-o razna, iar în unele zone mai sărace se poate ajunge chiar la foamete.
Criza cerealelor se adâncește pe zi ce trece și nu pare că o rezolvare va fi găsită prea curând. 25 de milioane de tone de produse agricole sunt blocate de armata rusă în porturile din Ucraina. Asta înseamnă pentru Europa, prețuri mult mai mari.
În schimb, pentru multe țări din Africa, fiecare zi de întârziere înseamnă un pas mai aproape de foamete. „Există insecuritate alimentară în Africa provocată de criza de cereale“, a spus generalul Christopher G. Cavoli, comandant al armatei SUA în Africa și Europa.
Șantajul Rusiei
Rusia știe foarte bine ce efecte are blocada din porturile din Ucraina și folosește totul ca metodă de șantaj. Vladimir Putin a declarat joi că este gata să ajute la depășirea crizei alimentare generată de blocarea exporturilor de cereale, dar a pus și o condiție. Să fie ridicate sancțiunile impuse Rusiei de Occident, relatează France Presse.
„Rusia este pregătită să aducă o contribuţie semnificativă la depăşirea crizei alimentare prin export de cereale şi îngrăşăminte, sub rezerva ridicării restricţiilor motivate politic de către Occident“, a declarat Vladimir Putin, în timpul unui apel telefonic cu prim-ministrul italian Mario Draghi, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, declarase că porturile din Ucraina ar putea fi deblocate, dacă se renunţă la sancţiunile împotriva Rusiei.
SUA nu cedează șantajului
SUA a anunțat că a respins oferta Rusiei și afirmă categoric că nu sancțiunile duc încet, dar sigur spre o criză alimentară, ci faptul că Moscova a blocat porturile din Ucraina.
„Rusia a făcut o propunere prin care să permită exporturile în schimbul ridicării sancţiunilor. Rusia este cea care blochează în mod activ exporturile de mâncare din porturile ucrainene şi creşte foametea mondială, nu sancțiunile“, spune secretarul de presă al Casei Albe Karine Jean-Pierre.
Și Fondul Monetar Internațional este îngrijorat de perspectiva unei crize alimentare de proporții. „De la o explozie până la punctul la care zeci de milioane de oameni sunt sever afectaţi”, a declarat Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional, potrivit Antena 3.
Ucraina și Rusia asigurau o treime din necesarul de cereale al lumii. Din cauza războiului acestea nu mai pot fi exportate. Ucraina are porturile blocate de armata rusă, iar Moscova nu își poate vinde producția din cauza sancțiunilor.