Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură cibernetică colosală. Hackerii au accesat peste 150.000 camere video
Lovitură cibernetică colosală. Hackerii au accesat peste 150.000 camere video

Lovitură cibernetică colosală. Hackerii au accesat peste 150.000 camere video

Hackerii au dat o nouă lovitură cibernetică colosală și au accesat mai bine de 150.000 de camere video. Printre companiile afectate se numără și Tesla.

Lovitură cibernetică colosală din partea unui grup de hackeri.

Firma de securitate Verkada, din statul american California, a anunțat că a probat accesarea ilegală a 150.000 de camere de supraveghere pe care le deține.

Compania de securitate are printre clienți companii mari, precum Tesla și Virgin Hyperloop, transmite BBC.

Hackerii au furat imagini din spitale, școli și sediile companiilor cu care firma de securitate avea contract, potrivit informațiilor Bloomberg, iar Verkada a confirmat pentru BBC că „investighează dimensiunea” atacului și că a anunțat autoritățile în domeniu.

Se presupune că hackerii au putut să vadă imaginile de pe camerele de supraveghere.

Camerele erau montate în secțiile pentru femei ale clinicilor, din spitalele de psihiatrie, închisori și inclusiv din sediile Verkada.

Printre companiile ale căror imagini au fost expuse de hackeri se numără producătorul de mașini Tesla. Și furnizorul de servicii software Cloudflare a fost afectat.

Start-up-ul Virgin Hyperloop se aflăde asemenea pe această listă. Tesla nu a comentat încă informațiile publicate de presa internațională.

Citește și: Atac cibernetic de proporții. Spitalele sunt paralizate din cauza virsului lansat

Lovitură cibernetică colosală

Verkada a precizat că printre imaginile furate se numără și o întâmplare surprinsă într-un spital din Florida în care opt angajați pun la pământ un bărbat, apoi îl leagă de pat. Un alt clip arată polițiști din statul Massachusetts care interoghează un bărbat încătușat. Iar alte imagini furate arată muncitorii de pe linia de asamblare de la o fabrică Tesla din Shanghai.

De asemenea, hackerul au obținut acces la camerele de supraveghere de la şcoala Sandy Hook, unde în 2012 un tânăr a ucis peste 20 de elevi.

Tille Kottmann, bărbatul care pretinde că este în spatele atacurilor cibernetice, a spus pentru Bloomberg că a făcut asta „din multă curiozitate, din lupta pentru libertatea informației și a drepturilor de proprietate intelectuală, dintr-o doză uriașă de anti-capitalism, o mostră de anarhism și pentru că e prea distractiv să nu o faci”.

Atacurile nu au fost însă prea sofisticate și au inclus doar utilizarea unui cont de „super admin” pentru a pătrunde în sistemul companiei Verkada. Compania a anunțat că a luat măsuri ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Citește și: Atac cibernetic de proporții lansat de hackeri asupra unor instituții vitale. Au speculat vulnerabilitățile Microsoft