Evenimentul Zilei > Social > Lista cabinetelor unde se face vaccinarea împotriva COVID-19. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă legea
Lista cabinetelor unde se face vaccinarea împotriva COVID-19. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă legea

Lista cabinetelor unde se face vaccinarea împotriva COVID-19. Amenzi uriașe pentru cine nu respectă legea

Vaccinarea împotriva COVID-19 se va face doar în cabinetele medicilor de familie începând cu 1 iulie 2022. Lista celor 5000 de cabinete a fost făcută publică și se anunță amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legea.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi 18 mai 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea metodologiei de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Actul normativ urmărește optimizarea raportării vaccinărilor prin actualizarea cadrului legislativ privind metodologia de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) de către toți furnizorii de servicii medicale de vaccinare.

Astfel, furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale în cadrul sistemului public și privat și indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligația de a se înregistra în RENV ca utilizatori cu scopul de a beneficia de date de acces în vederea raportării.

Actul normativ prevede, în premieră, și sancțiuni contravenționale pentru neînregistrarea datelor în RENV. Neînregistrarea datelor în RENV constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 500 și 5000 lei. RENV se află în proprietatea și administrarea Institutului Național de Sănătate Publică.

Românii care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 o pot face de la 1 iunie în cabinetele medicilor de familie. După ce mai multe centre de vaccinare s-au închis, 5.000 de doctori de familie din toată țara s-au pregătit să imunizeze doritorii.

Lista cabinetelor de medicină de familie aflate în contract cu CNAS pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a fost publicată de ROVaccinare. Românii care doresc se vaccineze cu primele doze împotriva COVID-19 sau să facă doza 3 sau 4 pot afla care este cel mai apropiat centru de imunizare sau pot merge la medicii de familie.

Lista cabinetelor deschise pentru vaccinare

Medicii de familie pot vaccina împotriva COVID-19 și persoane din afara listei lor de pacienți. În cazul în care doctorul nu are contract cu CNAS pentru vaccinarea împotriva COVID-19, persoanele pot alege o altă locație pentru a se imuniza.

Totul se confirmă în noul studiu! Eficacitatea boosterului cu Pfizer şi Moderna scade după 4 luni
Foto: Razvan Valcaneantu

Momentan, au mai rămas peste 100 de centre de vaccinare deschise în țară, precizează reprezentanții ROVaccinare. Locațiile sunt trecute pe site-urile DSP-urilor județene.

Românii care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 pot afla lista cabinetelor pe: vaccinare-covid.gov.ro

Vaccinarea cu doza patru în România

Din data de 16 mai, a început și vaccinarea cu doza a patra. Ministerul Sănătății recomandă ca doza a patra să fie făcută de românii cu vârste de peste 60 de ani sau de cei care au probleme grave de sănătate. Autoritățile au mai declarat că nu este nevoie de programare și că serul administrat va fi Pfizer BioNTech.

„Administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA şi ECDC. Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de-a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech”, a transmis Ministerul Sănătății.

„Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani”, a transmis Ministerul Sănătății.