Evenimentul Zilei > International > Liderii europeni nu se înțeleg cum să împartă banii din pachetul de redresarea economiilor afectate de pandemie
Liderii europeni nu se înțeleg cum să împartă banii din pachetul de redresarea economiilor afectate de pandemie

Liderii europeni nu se înțeleg cum să împartă banii din pachetul de redresarea economiilor afectate de pandemie

Încă o zi fără un acord la Bruxelles. Azi noapte, după o cină târzie, s-a mai consumat un episod din încercarea de a ajunge la un acord. Austria, Olanda, Suedia și Danemarca se opun inițiativei.

Liderii europeni au extins summitul de la Bruxelles cu încă o zi, întrucât nu au reușit să cadă de acord cu privire la pachetul de redresare a economiilor afectate de pandemie. Pachetul este susținut în principal de Franța și Germania, în timp ce opoziție așa-numitelor țări frugale, care cer un echilibru între împrumuturi și subvenții, este condusă de Olanda.

După o cină târzie, care s-a încheiat fără a se fi ajuns la vreun compromis, președintele Emmanuel Macron și cancelarul Angela Merkel au decis să mai rămână la discuții cu liderii statelor care se opun. Summitul se va relua astăzi la prânz, iar președintele Consiliul European, Charles Michel, ar urmat să prezinte noi propuneri înainte de începerea convorbirilor , transmite corespondentul Radio România Actualități, Oana Bâlă.

„Charles Michel a venit cu o propunere de compromis ca valoarea fondului de redresare de 750 de miliarde de euro să rămână neschimbată, însă dorește ca suma granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro, iar cea a împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro. Principalele puncte de divergență sunt până în prezent repartizarea granturilor și a împrumuturilor și condițiile de acordare a sumelor din fondul de recuperare.

Ţările care se opun sunt Austria, Olanda, Suedia și Danemarca, premierul olandez și cancelarul austriac solicitând o condiționare mai strictă statelor membre care accesează aceste fonduri de redresare. Şi premierul ungar a spus că se opune întregului plan, dacă va fi introdus un mecanism care ar bloca acordarea fondurilor țărilor membre care nu respectă statul de drept.”, a spus în încheiere RRA, citat de Rador.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: