Legenda colesterolului din ouă a fost deslușită de specialiști. Ce spun experții despre acest mit

Legenda colesterolului din ouă a fost deslușită de specialiști. Ce spun experții despre acest mit

Care este cel mai sănătos mod de a găti și a mânca ouă? Ouăle sunt un aliment ieftin, dar incredibil de hrănitor.

Conțin relativ puține calorii, dar vin la pachet cu proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și diferite oligoelemente. Acestea fiind spuse, modul în care vă pregătiți ouăle poate afecta valoarea lor nutritivă. Acest articol explorează cele mai sănătoase modalități de a găti și a mânca ouă.

Ouăle sunt delicioase și pot fi gătite în diferite feluri, alături de legume delicioase de sezon, cum ar fi roșiile sau castraveții. În momentul în care gătim ouă, trebuie să știm că gătitul acestor alimente distruge bacteriile periculoase care pot să le contamineze, în timpul manevrării lor de către oameni.

Cum pot fi gătite ouăle

Ouăle fierte tari sunt sunt puse direct într-o oală cu apă clocotită, timp de 6-10 minute, în funcție de cât de bine gătit doriți să fie gălbenușul. Cu cât le gătiți mai mult, cu atât gălbenușul va deveni mai ferm.

Ouăle ”pochite” se gătesc în apă puțin mai rece. Acestea sunt crăpate într-o oală cu apă care fierbe la temperaturi între 71–82 ° C, timp de 2,5–3 minute. Rezultatul este un deliciu.

O omletă delicioasă se poate face într-o tigaie, unde ouăle sunt crăpate și amestecare, ia mai apoi prăjite într-un strat subțire de ulei. Le puteți găti apoi „cu partea însorită în sus”, ceea ce înseamnă că oul este prăjit pe o parte sau „ușor” pe ambele părți.

Ouăle coapte se gătesc într-un cuptor fierbinte, într-un vas cu fund plat până când oul este preparat. Unele gospodine mai fac și ouă amestecate, care se bat într-un castron iar mai apoi se toarnă într-o tigaie fierbinte și se agită la foc mic până se prind.

Ouăle gătite sunt mai sănătoase decât cele crude

Studiile au arătat că oul gătit devine mai digerabil atunci când este preparat termic, fie fiert, fie făcut omletă într-o tigaie.

De fapt, un studiu a reliefat că organismul uman ar putea folosi 91% din proteinele unui ou fiert, comparativ cu doar 51% din ouăle crude. Specialiștii consideră că această modificare are loc deoarece căldura provoacă modificări structurale ale proteinelor din ou.

În ouăle crude, compușii proteici mari sunt separați unul de celălalt și înfășurați în structuri complexe, răsucite. Când proteinele sunt fierte, căldura rupe legăturile slabe care le mențin în formă. Proteinele formează apoi noi legături cu alte proteine ​​din jurul lor. Aceste noi legături în oul gătit sunt mai ușor de digerat de către organism.

Puteți vedea aceste schimbări care apar pe măsură ce albușul și gălbenușul se schimbă în momentul gătirii, într-un produs ferm și foarte savuros.

Proteina din ouă crude poate interfera, de asemenea, cu disponibilitatea biotinei micronutrienților. Ouăle sunt o sursă bună de biotină, care este un nutrient important utilizat în metabolismul grăsimilor și zahărului. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de vitamina B7 sau vitamina H.

Misterul colesterolului din ouă

În decursul timpului, nutriționiștii au reclamat faptul că un consum ridicat de ouă aduce după sine o creștere a colesterolului, iar de aici la apariția unor boli grave de inimă sau a sistemului vascular.

Se crede că alimentele care conțin colesterol oxidat și oxisteroli contribuie la nivelurile sanguine, detectate la analize de sânge. Principalele surse dietetice de colesterol oxidat pot fi alimentele prăjite în comerț, cum ar fi puiul prăjit, peștele și cartofii prăjiți.

Cel mai important, studiile nu au arătat o legătură între consumul de ouă și un risc crescut de boli de inimă la persoanele sănătoase.

 

Ne puteți urmări și pe Google News