Evenimentul Zilei > Sport > La mulţi ani, Gheorghe Hagi! 56 de ani pentru Maradona din Carpați
La mulţi ani, Gheorghe Hagi! 56 de ani pentru Maradona din Carpați

La mulţi ani, Gheorghe Hagi! 56 de ani pentru Maradona din Carpați

Gheorghe Hagi, cel care este cosiderat de mulţi oameni de fotbal cel mai mare jucător român din toate timpurile. a împlinit 56 de ani vineri, 5 februarie 2021.

La mulţi ani, Gheorghe Hagi! Maradona din Carpați împlineşte 56 de ani. Datorită tehnicităţii sale, românii l-au poreclit Maradonel la începutul anilor 1980. Seduşi de driblingurile şi şuturile sale, străinii l-au botezat pe Hagi Maradona din Carpați. Un elogiu evident pentru ceea ce reprezenta fotbalistul Gheorghe Hagi.

Fostul căpitan al echipei naţionale a fost descoperit de Iosif Bukossi. După acel moment, primul contact cu fotbalul profesionist a fost consemnat în aprilie 1975,

În acel an, Gică Hagi s-a înscris la Centrul de copii şi juniori al echipei Farul Constanţa, în prezent în Liga a II-a. La numai 15 ani,  Hagi este selecţionat în echipa naţională de tineret.

Doi ani mai târziu, la 11 septembrie 1982, este bifat şi debutul în Divizia A. Şi nu oricum, ci din postura de titular în meciul S.C. Bacău-F.C Constanţa (3-0).

La mulţi ani, Gheorghe Hagi! 56 de ani pentru Maradona din Carpați

În 1983 urmează transferul la Sportul Studenţesc, echipă alături de care devine vicecampion al României în sezonul 1985-1986. În ianuarie 1987 vine mutarea la Steaua Bucureşti, care cucerise Cupa Campionilor Europeni cu numai un an în urmă.

După Revoluţie, Hagi profită de deschiderea graniţelor şi acceptă oferta făcută de granzii de la Real Madrid. Transferul de la Steaua se face în vara anului 1990.

După doi ani petrecuţi în Spania, Hagi este tentat de oferta venită de la Brescia, antrenată de Mircea Lucescu. După două sezoane petrecute în Italia, Gheorghe Hagi a stârnit interesul altui mare club din Spania, FC Barcelona.

În 1994 ajunge pe Camp Nou la solicitarea antrenorului olandez Johan Cruyff, unul dintre idolii copilăriei lui Hagi. Astfel, mijlocaşul ofensiv juca pentru celor două mari rivale, Real Madrid şi Barcelona.

Era greu să nu fie pe radarul acestor cluburi din moment ce debutase în fotbalul mare la 17 ani şi 7 luni. În plus, selecţionerul Mircea Lucescu îl remarca şi îl convoca la echipa naţională.

La mulţi ani, Gheorghe Hagi!

Alături de Steaua, Hagi a câştigat 3 campionate şi o Supercupă a Europei. La prima reprezentativă a României, el a bifat 125 de partide între 1983 și 2000 și a marcat 35 de goluri.

Chiar şi spre finalul carierei, Hagi a fost reper important în fotbalul intenaţional. E l şi-a încheiat cariera la Galatasaray Istanbul, în 2001. În cele 5 sezoane jucate în Turcia, el a cucerit 4 titluri, două Cupe, două Supercupe, Cupa UEFA şi Supercupa Europei.

Hagi a fost liderul Generaţiei de Aur, cea care a jucat sferturi de finală la Campionatul Mondial din 1994. El a participat la trei Campionate Mondiale (Italia 1990, SUA 1994, Franţa 1998), dar şi la trei Campionate Europene (Franţa 1984, Anglia 1996 şi Olanda/Belgia 2000).

După CM din Franţa, Hagi a decis să se retragă de la echipa naţională, dar a revenit în 1999. Atunci a avut o contribuţie decisivă la calificarea echipei naţionale la CE din Belgia-Olanda.

Hagi şi proiectul Viitorul Constanţa

După experienţe mai puţin reuşite în postura de selecţioner şi antrenor (Galatasaray, Bursaspor, Steaua, Poli Timişoara), Hagi şi-a construit din fondurile proprii o academie de fotbal la Ovidiu. Cu Hagi la conducere, Viitorul Constanţa a câştigat campionatul în sezonul 2016-2017.  La nivelul primei echipe au mai fost câştigate Cupa şi Supercupa României în sezonul 2018-2019.

Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” are 8 terenuri de joc şi antrenament (gazon natural şi artificial, dar şi nocturnă). Baza sportivă are spaţii de cazare, antrenament şi refacere, parcări, platforme, alei, accese auto şi pietonale.

„Cu ocazia împlinirii a 56 de ani, îi urăm managerului Gheorghe Hagi sănătate, împliniri și cât mai multe realizări !”, este mesajul adresat de colaboratorii lui Hagi pe site-ul fcviitorul.ro.